1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korea (hist.)

Varapresidentti Pence: Pohjois-Korean pakotteet pysyvät

Koreoiden lämminhenkinen tapaaminen talviolympialaisten hengessä ei vaikuta Pohjois-Koreaan kohdistuviin pakotteisiin.

Korea (hist.)
Kuvassa Pence ja Moon nauravat iloisesti ja vapautuneesti.
Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence (vasemmalla) ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in katsomassa pikaluistelua Gangeungin jääareenalla 10. helmikuuta.Epa/Efe/Yonhap

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vakuuttaa, että Yhdysvallat ja sen liittolaisvaltiot pysyvät horjumatta Pohjois-Korean pakotteiden takana.

Pence puhui toimittajille lauantai-iltana Suomen aikaa lähtiessään kotimatkalle Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisista.

– Yhdysvallat, Etelä-Korea ja Japani ovat täysin yksimielisiä siitä, että Pohjois-Korean taloudellinen ja diplomaattinen eristäminen jatkuu, kunnes maa lopettaa ydinohjelmansa sekä ballististen ohjusten ohjelmansa, Pence sanoi.

Etelä-Korean presidentin kanslia kertoi lauantaina, että Pohjois-Korea on kutsunut Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin vierailulle. Moon sai kutsun Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin siskolta Kim Yo-jongilta, joka vieraili presidentin palatsissa Soulissa.

Kanslian mukaan Kim Yo-Jong oli toimittanut lauantaina tapaamisessa veljensä henkilökohtaisen viestin presidentti Moonille.

Tapaaminen luistelukatsomossa

Yhdysvaltain varapresidentin seurueeseen kuulunut Yhdysvaltain hallintoviranomainen kertoo, että Pence ja Etelä-Korean presidentti Moon keskustelivat lauantai-iltana Gangeungin jääareenan katsomossa.

Pence ja Moon pitivät epävirallisen tapaamisen katsellessaan pikaluistelua.

Viranomaisen mukaan kaksikko puhui tapaamisessaan Pohjois-Koreaa koskevien pakotteiden tehostamisesta, mutta Pohjois-Korean esittämästä vierailukutsusta ei puhuttu.

Pence sanoi itse kuitenkin toimittajille, että Moon kertoi joitakin yksityiskohtia tapaamisestaan Pohjois-Korean edustajien kanssa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi