YK:n pääsihteeri huolissaan väkivaltaisuuksien kiihtymisestä Syyrian rajalla

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella Syyrian tuoreimmista tapahtumista vasta ensi keskiviikkona, kertoo uutistoimisto AFP.

Syyria
Kuvassa kaksi YK-sotilasta katselee lumipeitteisille vuorille. YK-lippu liehuu.
YK-sotilaita vartioimassa Israelin ja Syyrian välistä rajaa Golanin kukkuloilla 10. helmikuuta.Atef Safadi / EPA

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehottaa rauhoittamaan väkivaltaisuuksien yltymistä Syyriassa.

Tiedotteessaan pääsihteeri kertoo seuraavansa tarkasti sotilaallisten toimien kiihtymistä Syyriassa ja sen rajoilla. Guterres muistuttaa, että kaiken toiminnan Syyriassa tai sen lähialueilla tulee noudattaa kansainvälistä lakia. Hän on huolissaan sodan runteleman maan siviilien kärsimyksistä.

– Pelkästään helmikuun ensimmäisen viikon aikana ilmaiskut ovat vaatineet Syyriassa yli tuhat siviiliuhria, Guterres sanoo.

Israelin armeija sanoo tehneensä ilma-iskuja useaan iranilaiseen ja syyrialaiseen kohteeseen Syyrian puolella varhain lauantaina. Israelilainen hävittäjä puolestaan putosi, kun Syyrian ilmatorjuntaohjus osui siihen. Tilanne alkoi, kun Israelin armeija ilmoitti havainneensa ja tuhonneensa iranilaisen lennokin Koillis-Israelissa sijaitsevan Bet Sheanin kaupungin yllä.

Yhdysvallat tukee Israelia

Yhdysvallat on ilmoittanut tukevansa Israelia, koska maalla on Yhdysvaltain mukaan oikeus puolustaa itseään.

– Yhdysvallat on syvästi huolissaan väkivaltaisuuksien yltymisestä Israelin rajalla ja tukee voimakkaasti Israelin oikeutta puolustaa itseään, toteaa Yhdysvaltain ulkoministeriö.

Syyrian hallinnon tukija Venäjä puolestaan kehotti kaikkia osapuolia Syyriassa malttiin. Presidentti Vladimir Putin ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ovat keskustelleet tilanteesta puhelimitse.

Putin kehotti Netanjahua välttämään kaikkia toimia, jotka voisivat johtaa uuteen yhteenottoon alueella, kertoo uutistoimisto Interfax.

Venäjän mukaan Syyriassa olevien venäläissotilaiden hengen vaarantamista on mahdotonta hyväksyä.

YK:n turvallisuusneuvosto koolle ensi viikolla

Israel on jättänyt YK:n turvallisuusneuvostolle kirjeen, jossa se kehottaa neuvostoa tuomitsemaan Iranin toiminnan Israelin lähialueilla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan YK:n turvallisuusneuvoston on määrä keskustella Syyrian tuoreimmista tapahtumista vasta ensi keskiviikkona.

Diplomaattilähteiden mukaan suunnitelmia neuvoston nopealle koolle kutsumiselle ei ole, vaikka jännitteet näyttävät lisääntyneen nopeasti Syyrian lähialueilla.

Tilanne Israelin ja Syyrian välisellä rajalla on ollut tavallistakin herkempi viime vuodet Syyrian sodan vuoksi. Lauantain välikohtausta kuvailtiin kuitenkin vakavimmaksi välikohtaukseksi maiden välillä aikoihin.

Lähteet: Reuters, AFP, STT