1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Papua-Uusi-Guinea

YK:n ihmisoikeuskomissaari jyrähti: Papua-Uusi-Guinea on vastuussa Australiasta lähetetyistä turvapaikanhakijoista

Papua-Uuden-Guinean uudet pakolaiskeskukset eivät ole muuttaneet turvapaikanhakijoiden tilannetta parempaan.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein. Kuva: Salavtore Di Nolfi / EPA

Papua-Uusi-Guinea on vastuussa Australian lähettämien turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksista, sanoo YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein.

Ihmisoikeuskomissaarin mukaan turvapaikanhakijat elävät Papua-Uudessa-Guineassa jatkuvan väkivallanuhan alla. Turvapaikanhakijat ovat kertoneet myös, että Australian ja Papua-Uuden-Guinean viranomaiset eivät ole järjestäneet heille riittävää terveydenhoitoa.

Noin 600 turvapaikanhakijaa siirrettiin lokakuussa kiistellystä Australian pakolaiskeskuksesta pois Manuksen saarella. Tuolloin turvapaikanhakijat eivät halunneet poistua keskuksesta, koska pelkäsivät paikallisten ja viranomaisten väkivaltaa.

Nyt turvapaikanhakijat on sijoitettu kolmeen eri vastaanottokeskukseen, jonka kautta heidän olisi tarkoitus matkustaa seuraavaan maahan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International varoitti helmikuun alussa, että Manuksen saaren uudet keskukset ovat turvattomampia kuin edellinen leiri eivätkä ne "täytä pakolaisten perustarpeita".

Aiempi keskus lainvastainen

Australian Guantanamoksi kutsuttu Manuksen pakolaiskeskus suljettiin virallisesti jo lokakuun lopussa. Papua-Uusi-Guinea oli määrännyt toissa vuonna Australian sulkemaan leirin, sillä se rikkoo maan perustuslakia.

Australian turvapaikkapolitiikka on herättänyt laajaa kansainvälistä arvostelua.

Australia on maksanut Papua-Uudelle-Guinealle ja Naurun saarelle, jotta nämä pitäisivät huolta turvapaikanhakijoista. Australia ei päästä veneellä maahan pyrkiviä turvapaikanhakijoita alueelleen.

Al Hussein vieraili Papua-Uudessa-Guineassa torstaina.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Al Hussein keskusteli pakolaiskysymyksestä matkallaan myös Papua-Uuden-Guinean pääministerin Peter O’Neillin kanssa. Al Husseinin tiedottajan mukaan miehet olivat keskustelleet ainakin turvapaikanhakijoiden elinolosuhteista ja ihmisoikeuksista.

**Lue myös: **

Papua-Uuden-Guinean poliisi on tyhjentänyt Australian kiistellyn pakolaiskeskuksen

Yle Australiassa: Aktivistit vaativat pääministeriä päästämään Manus-saarelle teljetyt turvapaikanhakijat Australiaan

Australia sulkee kiistellyn vastaanottokeskuksensa Papua-Uudessa-Guineassa

Vuodetut raportit paljastavat turvapaikanhakijoiden karun kohtelun Naurulla