Nousiaisissa päästään normaaliin vedenkäyttöön ehkä vasta parin viikon päästä

Vesijohtoverkoston huuhtelussa kestää aiemmin arvioitua kauemmin ja se jatkuu maanantain puolelle.

Nousiainen
Vesihana ei ole käytössä
Petra Ristola / Yle

Nousiaisten vesijohtoverkoston huuhtelu jatkuu maanantain puolelle. Nousiaisten Veden toimitusjohtaja Timo Oja kertoo, että perjantaina aloitettu huuhtelu näyttää jatkuvan maanantaiaamuun.

Huuhtelun tarkoitus on saada kloori pois runkoverkosta. Vatsatautiepidemiasta kärsineen Nousiaisten putkistoja alettiin puhdistaa kloorilla viime tiistaina.

Huuhteluoperaation jälkeen päästään siihen tilanteeseen, että vettä voi käyttää peseytymiseen ja keitettynä myös muihin tarkoituksiin.

Nousiaisten Veden toimitusjohtaja Timo Oja

Vesijohtoverkon huuhtelua on toteutettu alueittain. Kunnan länsiosien putkisto on Ojan mukaan lähestulkoon huuhdeltu, ja sen jälkeen keskitytään kunnan itä- ja pohjoisosien putkistojen huuhteluun.

Vielä lauantaina Oja arvioi, että huuhtelu saataisiin päätökseen sunnuntain aikana.

– Kun teoreettinen mallinnus tehtiin, alun perin ajateltiin, että 24 tuntia riittäisi huuhteluun, mutta samalla tavalla kuin putkiston tehokloorauksessa, huuhtelussa menee arvioitua pitempään, Oja kertoi STT:lle.

Kaksi puhdasta näytettä tarvitaan

Kun runkoverkon huuhtelu on ohi, pääsevät asukkaat huuhtelemaan omien kiinteistöjensä vesijohtoja.

– Huuhteluoperaation jälkeen päästään siihen tilanteeseen, että vettä voi käyttää peseytymiseen ja keitettynä myös muihin tarkoituksiin. Tehokloorauksen aikanahan se oli kokonaan käyttökiellossa. Eli aavistuksen helpottuu tilanne kotitalouksissa, Oja sanoi.

Normaaliin vedenkäyttöön ilman rajoituksia päästään Ojan mukaan vasta ehkä parin viikon kuluttua. Vedenkäytön normalisointi edellyttää kahta puhdasta vesinäytettä.

– Ensi viikolla otetaan varmaan ensimmäiset näytteet. Tulosten tuleminen kestää viikon verran. Sitten otetaan toiset näytteet, Oja sanoi sunnuntaina.

– Kun on kaksi puhdasta näytettä, terveysviranomainen voi päättää, että veden keittokehotus puretaan.

Vajaan 5 000 asukkaan Nousiaisissa on kärsitty viime viikkoina laajasta vatsatautiepidemiasta, joka alkoi, kun sekä jätevesiputki että talousvesiputki halkesivat maaperän liikkeen vuoksi samaan aikaan. Saastuneesta juomavedestä sairastui noin 400 ihmistä.

Lue lisää

Nousiaisten vesijohtoverkon tehoklooraus päättyi, huuhtelu alkaa pian

Nousiaisten vesijohtoverkostossa alkamassa tehopuhdistus – "Näyttää siltä, että olemme voiton puolella"

Nousiaisten vesikriisin keskellä elävä Marjo Isopahkala ei voi tiskata, pestä pyykkiä tai käydä suihkussa – "Täytyy varmaan lähteä uimahalliin pesulle"

Nousiaisissa varattava vettä usean päivän tarpeisiin – vain vessan saa vetää

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus