Kiista perhevapaauudistuksesta jatkuu – Soini ärähtää: Uudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki

Hallituspuolueiden puheenjohtajat setvivät perhevapaauudistusta vielä maanantai-iltana. Viikonloppuna äänenpainot kiristyivät.

perhevapaa
Timo Soini
Timo SoiniMarkku Ojala / EPA

Kiista perhevapaauudistuksen ympärillä ei ota laantuakseen.

Sunnuntaina lusikkansa soppaan iski ulkoministeri Timo Soini (sin.). Hän kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki.

Riitely hallituspuolueissa alkoi, kun keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ilmoitti perjantaina, että hallituksen pitkään valmistelema perhevapaauudistus kaatuu, koska rahat eivät riitä.

Soini nimeää kynnyskysymykseksi erityisesti kotihoidontuen.

– Tämä hallitus ei tee punavihreätä perhepolitiikkaa. Uudistusta ei tehdä kotihoidontukea leikkaamalla ja perheiden itsemääräämisoikeutta sortamalla, Soini lataa.

Hän lisää, että kyse on sekä rahasta että ideologiasta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen perusteli lauantaina Ylelle, että uudistuksesta näytti tulevan leikkausuudistus ja se olisi näkynyt lastenhoidon tukien leikkauksena.

– Kotihoidontuen voin nimeltä mainita, hän sanoi.

Sinisten puheenjohtajalla Sampo Terholla näyttää olevan Soinia maltillisempi kanta. Hän ilmoitti heti perjantaina Twitterissä, että toivoo paluuta neuvottelupöytään eikä uudistuksen pidä antaa kaatua.

Kokoomus: Uudistus kaatui vanhanaikaisiin asenteisiin

Uudistuksen tarkoituksena oli lisätä työelämän tasa-arvoa ja pidentää isien osuutta vanhempainvapaista.

Kokoomus järkyttyi uudistuksen torppaamisesta. Sille uudistuksen kaatuminen ei käy.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) arvosteli sunnuntaina keskustaa vielä aiempaa kovemmin sanoin.

– Perhevapaauudistus ei kaatunut rahaan, vaan vanhanaikaisiin asenteisiin. Yhdessä sovituilla reunaehdolla olisi voitu ja edelleen voidaan toteuttaa perhevapaauudistus, joka edistää tasa-arvoista vanhemmuutta ja työelämää, hän kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Grahn-Laasosen mukaan uudistus olisi sisältänyt lisäpanostuksen päiväkoteihin ja varhaiskasvatukseen naisten työllisyyden kasvaessa.

Myös perheministeri Saarikko kommentoi asiaa sunnuntaina blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

– Minua on viime päivinä syytetty vanhanaikaiseksi ajattelussani, hän kirjoittaa ja lisää jättävänsä arvopohjansa arvioinnin muille.

– En voi olla tekemässä uudistusta tasa-arvon nimissä, joka tosiasiassa olisi lyhyellä aikavälillä perheiden kukkarosta leikkaava.

Kristillisdemokraatit: Oppositio mukaan valmisteluun

Oppositiossa perhevapaauudistuksen kaatumista on arvosteltu kärkkäästi. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaati sunnuntaina, että oppositio otetaan mukaan uudistuksen valmisteluun.

Essayahin mukaan perhevapaauudistus on yksi suomalaisen yhteiskunnan keskeisimpiä rakenteellisia uudistuksia.

– Näin tärkeän uudistuksen valmistelua ei tulisi jättää hallituspuolueiden keskinäisen kinastelun kohteeksi, hän katsoo.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kokoontuvat käsittelemään uudistusta vielä maanantai-iltana.

Sen jälkeen saataneen lisätietoa siitä, jääkö uudistus seuraavan hallituksen harteille.

Lue lisää:

Antti Kaikkonen: Näillä eväillä on vaikea päästä eteenpäin, perhevapaauudistus siirtynee seuraavalle hallitukselle

Politiikan erikoistutkija: Hallituspuolueiden kannatuskehitys ja vaalien lähestyminen näkyvät perhevapaauudistuksen kaatumisessa

Politiikan erikoistutkija: Hallituspuolueiden kannatuskehitys ja vaalien lähestyminen näkyvät perhevapaauudistuksen kaatumisessa

Sipilä: Trio käsittelee vielä perhevapaauudistusta maanantaina

Pirkko Mattila perhevapaauudistuksen kaatumisesta: Enemmän raha- kuin ideologiakysymys

Mistä kaatuneessa perhevapaauudistuksessa on kyse? Näillä viidellä pointilla pääset kartalle

Analyysi: Perhevapaat ravisuttavat hallitusta