Weinsteinin yhtiö oikeuteen New Yorkin osavaltiossa – "Epäonnistui työntekijöiden suojelemisessa"

Oikeuskanteen mukaan tuotantoyhtiö epäonnistui suojelemaan työntekijöitään Harvey Weinsteinilta.

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein
Useat naisnäyttelijät ovat syyttäneet Harvey Weinsteinia seksuaalisesta häirinnästä.Guillaume Horcajuelo / EPA

New Yorkin osavaltion syyttäjät haastavat elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin sekä hänen tuotantoyhtiönsä, Weinstein Companyn, oikeuteen.

New Yorkin yleisen syyttäjän nostamassa kanteessa todetaan muun muassa että yhtiö epäonnistui suojelemaan työntekijöitään Harvey Weinsteinilta.

– Weinstein Company rikkoi toistuvasti New Yorkin lakia, kun se epäonnistui suojelemaan työntekijöitään seksuaaliselta häirinnältä, uhkailulta ja syrjinnältä, syyttäjäntoimisto toteaa. – Harvey Weinsteinille työskenteleminen oli työskentelyä jatkuvan sukupuoleen liittyvän ryöpytyksen alaisena. Karkeaa nimittelyä, seksualisoitunutta vuorovaikutusta ja väkivallan uhkaa. Työpaikka oli yleisesti ottaen vihamielinen naisille.

Kanteen mukaan on myös varmistettava, että yhtiön tuottoja menee korvauksena uhreille, eivätkä syylliset ja tekojen mahdollistajat epäoikeudenmukaisesti rikastu.

Weinstein Company antoi perustajalleen potkut lokakuun alussa, kun kohu Harvey Weinsteinin ympärillä kiihtyi. Yhtiö kertoi päätöksen perustuneen "viimepäivinä esille tulleisiin tietoihin koskien Weinsteinin väärinkäytöksiä".

Syytöksiä tutkitaan muuallakin

New Yorkin syyttäjänviraston lisäksi Weinsteiniin liitettyjä ahdistelutapauksia on tutkittu myös Los Angelesissa sekä Lontoossa.

Los Angelesissa piirikunnan syyttäjäntoimisto ilmoitti viime viikolla, että se on saanut käsiteltäväkseen kolme Harvey Weinsteinia koskevaa seksuaalisen ahdistelun oikeusjuttua. Syyttäjäntoimisto aikoo tutkia, etenevätkö jutut oikeuskäsittelyyn.

65-vuotias Harvey Weinstein on yksi Weinstein Companyn ja Miramax-studion perustajista.

Hän oli yksi Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista tuottajista ennen kuin yli 70 naista tuli hiljattain julkisuuteen ahdistelu- ja raiskaussyytöksineen.

Näyttelijöiden joukossa on tunnettuja Hollywood-näyttelijöitä, kuten Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale ja Salma Hayek. Viime viikolla myös Weinsteinin tuottamien Kill Bill- ja Pulp Fiction -menestyselokuvien tähti Uma Thurman kertoi Weinsteinin ahdistelleen häntä 1990-luvulla.

Weinstein on toistuvasti kiistänyt, että olisi harjoittanut seksiä ilman suostumusta.

Lähteet: AP, STT, AFP, Reuters