The Washington Post: Yhdysvallat suunnittelee ISS-avaruusaseman rahoituksen yksityistämistä

Yhdysvallat on käyttänyt avaruusaseman rakentamiseen ja ylläpitoon noin sata miljardia dollaria.

Kansainvälinen avaruusasema
Nasa / EPA
Peggy Whitson on ensimmäinen kansainvälistä avaruusasemaa komentava nainen.

Valkoinen talo suunnittelee Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) saaman suoran liittovaltiorahoituksen lopettamista vuoden 2024 jälkeen, kertoo sanomalehti The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat ei kuitenkaan aio luopua avaruusasemasta kokonaan, vaan työstää suunnitelmaa sen siirtämisestä yksityissektorin hoitoon.

Suunnitelmat käyvät ilmi Washington Postin haltuunsa saamista avaruushallinto Nasan sisäisistä asiakirjoista.

Suunnitelma avaruusaseman yksityistämisestä kohtaa todennäköisesti laajaa vastustusta, lehti arvioi. Yhdysvallat on käyttänyt avaruusaseman rakentamiseen ja ylläpitoon noin sata miljardia dollaria.

Päätös lopettaa suora liittovaltion tuki asemalle vuonna 2025 ei tarkoita, että asema tuotaisiin samaan aikaan pois kiertoradalta. On mahdollista, että tiettyjä toimintoja tai elementtejä asemasta operoitaisiin yhä osana tulevaa kaupallista alustaa, Nasan asiakirjoissa sanotaan.

Asiakirjoissa todetaan lisäksi, että Nasa vahvistaa tulevina vuosina kansainvälistä ja kaupallista yhteistyötään varmistaakseen ihmisten pääsyn ja läsnäolon Maan matalalla kiertoradalla myös jatkossa. Tällä hetkellä Kansainvälisen avaruusaseman huollosta vastaa Boeing-yhtiö.

Nasa käyttää avaruusasemaan noin kolme miljardia dollaria vuodessa. Venäjän avaruushallinto Roscosmos hoitaa avaruuslentäjien kuljettamisen avaruusasemalle ja sieltä pois, sillä Nasalla ei vuoden 2011 jälkeen ole ollut miehistön kuljetukseen sopivaa sukkulaa. Venäläisvoimin asemalle on viety myös rahtia.

ISS kiertää Maata noin 400 kilometrin korkeudessa.

Lähteet: STT