1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korea (hist.)

Etelä-Korea pyrkii tapaamiseen Pohjois-Korean kanssa – presidentti: "Yhdistäkäämme sydämemme"

Osa eteläkorealaisista protestoi Pohjois-Korean valtuuskunnan vierailua propagandana.

Korea (hist.)
Pohjois-Korean parlamentin johtaja Kim Yong-nam (vas.), sisko Kim Yo-jong ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.
Pohjois-Korean parlamentin johtaja Kim Yong-nam (vas.), maan johtajan sisko Kim Yo-jong ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in (kolmas vasemmalta) katsoivat pohjoiskorealaista konserttiesitystä Soulissa 11. helmikuuta. Kim Yong-nam pyyhki kyyneleitä.Yonhap / EPA

Etelä-Korea ilmoitti, että se pyrkii vähentämään sotilaallisia jännitteitä Pohjois-Korean kanssa. Se aikoo esimerkiksi järjestää tapaamisia perheille, joita Koreoiden 1950-luvun sota on erottanut.

Asiasta kertoi Etelä-Korean yhdistymisministeriö sen jälkeen, kun korkea-arvoinen pohjoiskorealainen valtuuskunta vieraili maassa kolmen päivän ajan. Tarkoitus on luoda maaperää mahdolliselle Koreoiden väliselle tapaamiselle.

– [Valtuuskunnan vierailu] osoittaa, että Pohjois-Korean tahto parantaa Koreoiden suhteita on hyvin vahva, yhdistymisministeriö tiedotti maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Valtuuskunnan mukana oli Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong, joka välitti Etelä-Korean presidentille Moon Jae-inille vierailukutsun pohjoisnaapuriin lauantaina.

Vieraanvaraisuutta ja propagandapelkoa

Moon Jae-in suhtautui pohjoiskorealaisiin lämpimästi koko vierailun ajan, uutistoimistot kertovat. Sunnuntaina presidentti ja Kim Yo-jong istuivat vierekkäin katsomassa pohjoiskorealaisen orkesterin konserttia pääkaupunki Soulissa.

– Yhdistäkäämme sydämemme ja ylittäkäämme vaikeutemme, Moon Jae-in sanoi valtuuskunnalle Etelä-Korean presidentin tiedottajan mukaan.

Tapaaminen olisi toteutuessaan ensimmäinen yli vuosikymmeneen. Viimeksi Koreat neuvottelivat vuonna 2007.

Maiden välit ovat olleet hyytävät vuosien 1950–1953 sodan jälkeen. Se päättyi tulitaukoon aselevon sijaan.

Etelä-Koreassa sadat mielenosoittajat ovat protestoineet Pohjois-Korean valtuuskunnan vierailua, jota he pitävät propagandana. Myös Japani varoittaa Etelä-Koreaa "hurmaushyökkäyksestä".

Lisää aiheesta:

Koreoiden lämmin lauantaipäivä – Etelä-Korean presidentti sai kutsun Pohjois-Koreaan

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea varastivat huomion avajaisissa – kättelivät parin metrin päässä vakavasta USA:n Pencestä

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi