Australiassa laaja tutkinta pankkien vilppiepäilyistä – syytöksiä lainapetoksista ja epäeettisistä neuvoista

Tutkinnan kohteena ovat neljä suurinta pankkia, jotka kuuluvat maailman tuottoisimpiin.

pankkitoiminta
Commonwealth Bank on Australian suurin pankki.
Tutkinnan kohteena on myös Australian suurin pankki Commonwealth Bank.Dan Peled / EPA

Australia on aloittanut kansallisen tutkinnan finanssialaansa kohdistuvien väärinkäytösepäilyjen takia. Tutkinta alkoi virallisesti maanantaina.

Maan neljää suurinta pankkia on syytetty julkisuudessa muun muassa epäeettisistä talous- ja henkivakuutusneuvoista sekä asuntolainapetoksista. Rahoituslaitosten on syytetty myös kiertävän rahanpesunvastaista lainsäädäntöä.

Pääministeri Malcolm Turnbullin määräämä tutkinta koskee pankkien lisäksi muun muassa vakuutusyhtiöitä ja eläkeyhtiöitä.

Turnbull vastusti pitkään opposition vaatimaa tutkintaa sanoen sen tulevan Australialle liian kalliiksi. Pääministeri joutui kuitenkin taipumaan kasvavan julkisen ja poliittisen painostuksen edessä ja määräämään tutkinnan viime vuonna.

Tutkinta voi kestää vuoden

Pankkialaa koskevien skandaalien pelättiin hapertavan ulkomaisten sijoittajien luottamusta Australiaan. Tutkintakomissio voi kutsua todistajia ja kerätä todisteita sekä valtuuttaa poliisin hankkimaan esimerkiksi etsintälupia.

Komissio voi tutkinnan päätteeksi esittää hallitukselle suosituksia jatkotoimista ja suosittaa rikossyytteitä. Komissiolla ei ole valtuuksia määrätä korvauksia mahdollisten väärinkäytösten uhreille.

Australian suurin pankki Commonwealth Bank määrättiin jo aiemmin maksamaan noin 1,2 miljoonan euron edestä korvauksia asiakkaille, jotka olivat menettäneet rahaa heikon neuvonnan seurauksena. Tällaisia asiakkaita on ainakin noin 3 500.

Komissiota johtavalla entisellä korkeimman oikeuden tuomarilla Kenneth Haynella on 12 kuukautta aikaa viedä tutkinta päätökseen ja laatia raportti sen tuloksista.

Australian pankit kuuluvat maailman tuottoisimpiin.

Aiheesta muualla:

Why is Australia investigating its banks? (siirryt toiseen palveluun)