Yhä aktiivisemmaksi omistajaksi pyrkivän Solidiumin osaketuotto liki 13 prosenttia – valtiolle voitonjakoa yli 300 miljoonaa euroa

Outotec, Stora Enso ja SSAB tuottivat parhaiten valtion sijoitusyhtiön salkussa. Solidium tähtää nyt entistä aktiivisempaan omistajarooliin ja tahtoo edustajan jokaisen omistusyhtiönsä hallitukseen.

Solidium
Solidiumin kyltti.
Yle

Valtion sijoituksia hallinnoiva Solidium teki koko viime vuonna liki 13 prosentin tuoton osakeomistuksellaan. Vuotta aiemmin tuotto oli 18 prosenttia.

Heinä–joulukuussa Solidiumin osakeomistukset tuottivat neljä prosenttia.

– Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla osakemarkkinoiden nousu taittui hieman, huomauttaa toimitusjohtaja Antti Mäkinen, joka maanantaina esitteli Solidiumin puolivuotiskatsauksen.

Osakkeiden arvo oli vuoden lopussa reilut 8,5 miljardia euroa. Valtio saa Solidiumilta 307 miljoonan euron osingot.

Parhaiten tuottivat teknologiayhtiö Outotec, metsäteollisuuskonserni Stora Enso ja terästuottaja SSAB.

Perjantaina uutisoitiin, että Solidium on myynyt omistuksensa teleyhtiö Teliasta. Solidium on vähentänyt omistustaan myös SSAB:ssä. Telia oli viime vuoden heikoimmin tuottavia yhtiöitä.

Tänään kerrottiin, että Solidiumin omistusosuus Konecranesin osakkeista on yli viisi prosenttia.

Solidium pyrkii kaikkiin hallituksiin

Solidium pyrkii lisäämään omistusyritysten vakautta ja taloudellista arvoa.

Solidium haluaa omistajana olla entistä aktiivisempi, jotta yritykset menestyisivät verrokkiyhtiöitä paremmin.

Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen on ehdolla teollisuusyritys Metson, finanssikonserni Sampon ja Stora Enson hallituksiin. Tavoite on, että lopulta Solidiumilla on edustaja jokaisen omistusyhtiönsä hallituksessa.

Mäkinen ei kuitenkaan myönnä, että Solidium olisi tiukentamassa otettaan yrityksistä.

– Ei se ehkä ole tiukentamista, mutta me menemme vähän lähemmäksi päätöksentekoa, ja sitä kautta pyrimme paremmin seuraamaan, mitä siellä tapahtuu. Toivon mukaan kyseessä on enemmän tukeminen kuin tiukentaminen.

Pörssikurssien laskusta Mäkinen sanoo sen verran, että kurssit ovat vielä aika korkealla tasolla.

– Aika moni sijoittaja on varmaan olettanut, että jossain kohtaa tällainen pieni korjaus tulee. Jännä nähdä, onko tämä pysyvämpi laskutrendi vai korjaus sen johdosta, että koettiin, että ollaan noustu liian nopeasti.

– Talous näyttää hyvältä, toimitusjohtaja korostaa.