1. yle.fi
  2. Uutiset

Henkilökunnan mielestä Tampereen uuden yliopiston johtosääntöön jäi paljon viilattavaa: "Ei se käskien onnistu"

Tuore johtosääntö veti maanantaina Tampereen yliopistolle yli sata yliopiston henkilöstön edustajaa ja opiskelijaa tiukkaamaan vallan jakautumisesta uudessa säätiöyliopistossa.

Tampereen yliopisto
Anna-Kaisa Ikonen selvittää johtosääntöä yliopistoväelle
Anna-Kaisa Ikonen selvitteli säätiöyliopiston johtosäännön saloja korkakouluväelleJussi Mansikka / Yle

Tampereen uuden säätiöyliopiston vallanjako herättää edelleen kiihkeitä tunteita yliopistoväessä. Siirtymäkauden hallituksen lauantaina hyväksymää johtosääntöä ei haluta purematta niellä Tampereen yliopistossa.

Maanantaina yliopistolle kerääntyi arviolta 150-200 yliopistoyhteisön jäsentä tenttaamaan hankejohtaja Anna-Kaisa Ikoselta, kuinka henkilökunnan ja opiskelijoiden vaatimat muutokset on otettu huomioon. Yliopistoväen mielestä heitä ei ole haluttu kuunnella riittävästi.

– Sanoisin, että paljon on kuunneltu, vakuuttaa Anna-Kaisa Ikonen, jonka mielestä tilanne on ollut hyvin haastava.

– Tämä meidän yhteisö on hyvin moniääninen ja toiveita tuli monia. Niitä yritettiin käydä mahdollisimman hyvin läpi ja huomioida. Kriittisimpiin asioihin haettiin vastausta ja johtosääntöön tehtiin valtava määrä muutoksia.

Uusi johtosääntö on julkaistu maanantaina iltapäivällä korkeakoulujen sisäisillä nettisivuilla.

Korkeakoulujen näkemykset sivuutettu

Henkilökunnan ja opiskelijoiden mukaan on alustavasti näyttänyt siltä, että muutokset ovat pieniä ja yliopiston itsehallintoa murentavat säädökset ovat edelleen mukana.

Tilaisuudessa kipakasti kantaa johtosäännön valmisteluun ja hyväksymiseen otti Tampere3 -neuvottelukunnan työvaliokunnan puheenjohtaja Mari Hatavara, jonka mukaan kolmea korkeakoulua edustava neuvottelukunta on sivuutettu.

– Meillä oli hyvin painokkaat ja perustellut kommentit, muutosehdotukset johtosääntöön. Nyt näyttää siltä, että siihen on tehty vain kosmeettisia muutoksia. Ihmettelemme todella paljon, koska me olemme ne ihmiset, jotka tekevät kuitenkin tämän korkeakouluyhteisön tuloksen ja laadun.

Hatavara korostaa, etteivät tieteen, tutkimuksen ja opetuksen vapaus sekä yliopistojen itsehallinto ole ihan sattumalta tulleet perustuslakiin ja yliopistolakiin.

– Niillä on toiminnan kannalta todella suuri merkitys.

Ihmiset asettavat kynttilöitä patsaan juurelle
Tampereen yliopiston ulosmarssiin 8. helmikuuta osallistuneet sytyttivät "järjen valoa" professori Väinö Voionmaan patsaan juurelle Tampereen Päätalon edustalla.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Sääntöjen viilaus ei ehkä riitä

Luonnokseen verrattuna varsinaiseen johtosääntöön tehtiin muutoksia. Esimerkiksi johtoelin, konsistori saa yhden opiskelijajäsenen enemmän. Johtopaikat eivät kuitenkaan jakaudu tasan kolmikantaperiaatteella, vaan eniten paikkoja on professoreilla, sitten henkilöstöllä ja viimeksi opiskelijoilla.

Mari Hatavaran mielestä korjattavaa jäi runsaasti.

– Ainakin se jäi korjaamatta, että yliopistoyhteisöä edustavan konsistorin puheenjohtajan pitäisi olla konsistorin keskuudestaan valitsema.

Hatavaran mukaan johtosäännössä on myös hallituksen valintaan ja konsistorin kokoonpanoon liittyviä ongelmallisia kirjauksia edelleen.

– Koko korkeakouluyhteisön toivomaa tasakolmikantaa ei sinne saatu.

Siirtymäkauden hallituksella on todella iso rooli, korostaa Hatavara.

– Sen pitäisi ymmärtää, että ollaan aidosti tekemässä yhdessä uutta korkeakoulua. Ei sitä voi tehdä ylhäältä määräten. Tutkimus, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, me yhteisö teemme sen. Ei se käskien onnistu.

Yliopistoväellä ulosmarssi

Johtosääntöluonnos ja sen kiireinen aikataulu johtivat viime viikolla henkilökunnan ja opiskelijoiden ulosmarssiin yliopistosta. Ulos marssineiden mielestä siirtymäkauden hallituksen sääntöluonnos sisälsi lainvastaisia ja yliopiston itsehallintoa loukkaavia esityksiä.

Tampereen yliopiston hallituksen mielestä uuden yliopiston johtosääntöä on valmisteltu salassa Tampereen yliopiston johdolta.

Uuteen Tampereen yliopistoon on määrä yhdistää molemmat yliopistot sekä Tampereen ammattikorkeakoulu ensi vuoden alusta.

Lue seuraavaksi