Yle Akuutin tyly paljastus: Alle puolet suomalaisista hoitaisi omia vanhempiaan

Oman vanhemman hoitaminen tuo esiin ajan rajallisuuden.

omaishoito
Eläkeläinen kävelee kadulla.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomen väestö vanhenee ja raihnaistuu. Yhä vanhemmat ja sairaammat ihmiset halutaan hoitaa mahdollisimman pitkään kotona.

Jotta huonokuntoisten ihmisten olisi mahdollista asua kotonaan, tarvitaan avuksi omaisia. Mutta omaisetpa eivät olekaan halukkaita hoitajiksi.

Ylen terveysohjelma Akuutti paljastaa, että vain 46 prosenttia suomalaisista olisi valmis ryhtymään oman vanhempansa omaishoitajaksi. Oman lapsen tai puolison omaishoitajaksi ollaan valmiita ryhtymään paljon useammin.

– Kyllä tutkimustulos on huolestuttava. Osittain sitä selittää työelämän kiireisyys ja asuminen eri paikkakunnilla, arvioi Omaishoitajaliiton (siirryt toiseen palveluun) toiminnanjohtaja Marja Tuomi.

Pienituloisilla ei aina ole varaa hoitaa vanhempiaan

Tulot vaikuttavat hoitohaluun jonkin verran. Mitä suuremmat tulot aikuisella lapsella on, sitä useammin hän on valmis toimimaan vanhempansa omaishoitajana.

Kaikkein pienituloisimmit ovat keskimäärin muita haluttomampia omaishoitajiksi. Heillä ei ehkä yksinkertaisesti ole varaa jäädä pois palkkatyöstä.

Myös ikä vaikuttaa hoitohaluihin. Alle 50-vuotiaat ovat selvästi valmiimpia toimimaan oman vanhempansa omaishoitajana kuin yli 50-vuotiaat.

Moni varmasti myös pelkää ruumiillisesti raskasta hoitotyötä. Vaipan vaihtaminen omalle isälle tai äitinä toimiminen omalle äidille voi olla liian tiukka paikka.

– Voi tuntua raskaalta nähdä oman vanhemman haurastuminen. Se tuo kouriintuntuvasti esiin ajan rajallisuuden ja myös oman kuolevaisuuden, sanoo Omaishoitajaliiton Marja Tuomi.

Akuutin Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi lähes 1000 15-79-vuotiasta suomalaista.

Lue myös:

Akuutti: Tulikin viides lapsi, eli äitini: Akuutin kysely: enemmistö suomalaisista ei olisi valmis hoitamaan vanhempiaan

Akuutti: Suomi-LOVE-pari sai vauvan – Ernon MS-tauti tuo arkeen omat haasteensa

Katso Akuutti: Läheisestä omaishoitajaksi

"Päätän päiväni itse ennen kuin joudun säästöjen heittopussiksi" – Läheiset kertovat iäkkäiden ahdingosta

"Ei minua uskottu, kun sanoin, ettei äiti enää pärjää kotona" –Tutkija: Vanhusten omaan tahtoon vedotaan Suomessa irvokkaalla tavalla