Ylioppilaskirjoitukset aloitettiin äidinkielen kokeella, mutta siinä se sitten olikin – kielten kuuntelut siirtyivät maaliskuulle

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään äidinkielen tekstitaidon kokeella. Penkkareihin torstaina päättyvä viikko on tänä vuonna erilainen kuin ennen: kielet kuunnellaan vasta maaliskuussa.

ylioppilaskirjoitukset
Sähköiset ylioppilaskirjoitukset
Tekniset ongelmat ovat häirinneet sähköisiä ylioppilaskirjoituksia joissain kouluissa.Markus Heikkilä / Yle

Ylioppilaskirjoitukset (siirryt toiseen palveluun) tulevat muuttumaan sähköisiksi kokonaan ensi keväänä kun matematiikan koekin tehdään sähköisesti. Muutoksia on matkan varrella tullut jo paljon ja esimerkiksi kielten kuuntelut ovat muuttuneet.

Koko kielikoe yhtenä päivänä

Kuuntelu tehdään nykyään samana päivänä kuin kyseisen kielen koe. Esimerkiksi pitkän englannin opiskelleet tekevät kokeen kuunteluineen päivineen maaliskuun 16. päivä. Kuuntelu on osa koetta ja siinä voi olla mukana videota ja ääntä, joiden pohjalta vastataan kysymyksiin.

Kyrönmaan lukion rehtori Susanna Pietikäinen kertoo, että osa tehtävistä on sellaisia, että ne voi rytmittää miten itse haluaa. Järjestystä ei ole määritelty ja joitakin osuuksia saa kuunnella myös uudestaan.

– Uskon, että tämä helpottaa vähän kokelasta, kun yksi jännityskerta ikään kuin puuttuu, arvelee Pietikäinen.

Naulakossa takkeja
Nelisenkymmentä Kyrönmaan lukion abiturienttia osallistui kirjoituksiin.Terhi Varjonen/Yle

Isoja kirjoittajamääriä keräävä englanti tehdään tänä keväänä ensimmäistä kertaa sähköisesti. Kielistä saksa ja ranska ovat jo olleet sähköisinä kokeina, mutta kuuntelu oli niissäkin aluksi tarkemmin rajattu.

– Silloin kuunteluosuus piti tehdä ensimmäiseksi ennen muuta koetta, mutta tuo on jo muuttunut, kertoo Pietikäinen.

Venäjän kielen koe (siirryt toiseen palveluun) järjestetään vielä paperisena 14. helmikuuta.

Penkkarit ennallaan

Penkkarit ovat perinteisesti olleet kuunteluiden jälkeen, joten nyt kun kuunteluita ei olekaan, kuinka käy penkkareiden ajankohdan?

– Kyllä meilläkin tuo kysymys esitettiin, mutta ainakin tänä keväänä penkkarit ovat niin kuin ennenkin, vahvistaa Pietikäinen.

Penkkareita vietetään torstaina.