Ystävät usein jo tärkeämpiä kuin perhe – Uuden ystävän saaminen saa tutkijankin kihisemään ilosta

Ystävät lisäävät hyvinvointia niin paljon, että tutkija Riikka Korkiamäki ottaisi ystävyyden osaksi sosiaalityötä.

ystävyys
Joona Selin, Antton Nordberg, Juho-Erik Kolehmainen ja Joni Koro ystävystyivät Manilassa, jonne kaikki lähtivät töiden perään.
Tutkimusten mukaan ystävät parantavat sekä henkistä että fyysistä terveyttä ja lisäävät hyvinvointia.Salla Kallio

Irlannissa väliaikaisesti työskentelevä sosiaalityön tutkija Riikka Korkiamäki hymyilee niin leveästi, että myhäily kuuluu kännykkälinjoja pitkin vihreältä saarelta Suomeen asti. Hän on vastikään tavannut mielenkiintoisen uuden ihmisen.

– Meidän kahden ihmissuhde tuntui heti tosi tärkeältä ja arvokkaalta. Ystävystyminen oli yllätys, sillä itse olen nelikymppinen ja hän on 65-vuotias mies, tutkija intoilee.

Korkiamäki rohkaiseekin ihmisiä hyppäämään uusiin ystävyyssuhteisiin aina, kun tilaisuus tulee vastaan. Jos uuden ihmisen kanssa kokee yhteenkuuluvuutta, tunteeseen kannattaa luottaa.

– Jos sinusta tuntuu, että teillä kahdella synkkaa hyvin yhteen, niin todennäköisesti myös toisesta tuntuu siltä.

Ystävistä tullut jo perhettä tärkeämpiä

Tutkimusten mukaan ystävät parantavat sekä henkistä että fyysistä terveyttä ja lisäävät hyvinvointia.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen psykologin Julianne Holt-Lunstadin johtama tutkimusryhmä havaitsi pari vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun), että sosiaalisten suhteiden puute on terveydelle yhtä vaarallista kuin 15 tupakan polttaminen päivässä.

Ystävien merkitys on viime vuosikymmeninä kasvanut samalla kun siteet perheen ja suvun kesken ovat väljentyneet.

– Sosiologisten tutkimusten mukaan ihmisten tukiverkostot eivät enää nojaa pelkästään perinteisiin yhteisöihin kuten perheeseen ja sukuun. Ihmisten omavalintaisten sosiaalisten suhteiden merkitys kasvaa, sanoo Korkiamäki.

Michiganin yliopiston viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan ystävät saattavat jo olla perhettä tärkeämpiä (siirryt toiseen palveluun). Vastoin yleistä käsitystä ystävien merkitys myös tuntuu kasvavan iän myötä.

neljä nuorta pitelee toisiaan kädestä
Edhar Yuralaits / Alamy / AOP

Ystävyys on enemmän kuin kahden kimppa

Ystävyys on muutakin kuin kahden ihmisen välinen suhde. Se on yhteiskunnallinen ilmiö, joka luo ryhmään kuulumisen tunnetta ja luottamusta toisiin. Kiinnittyminen yhteiskuntaan puolestaan ehkäisee syrjäytymistä.

Tutkija Riikka Korkiamäkeä ystävyyden parantava voima kiinnostaa niin paljon, että hän on alkanut miettiä, miten sitä voisi käyttää myös ihmisten auttamisessa sosiaalityössä. Aiheesta on valmisteilla suomalais-irlantilaisena yhteistyönä kirja.

– Ystävyys on ehkä niin tavallinen ja arkipäiväinen asia, ettei sitä usein edes hoksata auttamistyössä. Se myös mielletään yksityisasiaksi.

Tarkoituksena ei ole, että sosiaalityöntekijöiden pitäisi varsinaisesti ystävystyä asiakkaidensa kanssa.

– Ammatillisuuteen ajatellaan kuuluvan tietty etäisyys. Parhaimmillaan työssä on kuitenkin myös lämpöä ja välittämistä, miksi ei jonkinlaista ystävämielisyyttäkin, Korkiamäki pohtii.

Kuopion Lyseon lukion opiskelijoita koulun portaikossa.
Matti Myller / Yle

Ystävä tuo iloa vaikeaan elämäntilanteeseen

Sosiaalipalvelujen asiakkailla on usein vaikea elämäntilanne, eikä elämästä aina tunnu helposti löytyvän hyvää. Ystävä voi tällöin olla yksi harvoista ilonaiheista elämässä.

– Auttajien olisi hyvä ymmärtää ihmisten jo olemassa olevia ystävyyssuhteita ja niiden merkitystä, Korkiamäki muistuttaa.

– Meillä on edelleen tosi vahvasti mielessä perhe, kun mietitään, kuka ihmistä voi tukea. Ystävistä ei ehkä edes hoksata kysyä.

Ystävää ei kuitenkaan voi velvoittaa auttamaan tai olemaan loputtomasti tukena vaikeassa elämäntilanteessa. Ilon ja vastavuoroisuuden säilyttäminen on tärkeää.

– Ystävyys on aika haavoittuvaa. Ystävyyksiä voi syntyä melko helposti ja yllättäen, mutta ne voivat olla myös aika helposti murenevia ja katkeavia.