Sisäministeri Mykkänen ei ole valmis keskeyttämään turvapaikanhakijoiden palautuksia

Sisäministeri luottaa tuomioistuinten tekemiin päätöksiin.

turvapaikanhaku
Kai Mykkänen
Kai Mykkänen.Yle

Suomen linja turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista on ollut otsikoissa ja ihmisoikeusjärjestöjen arvostelun kohteena. Palauttaako Suomi turvapaikanhakijoita hengenvaaraan?

– Valitettavasti tällä hetkellä riski on suurempi kuin koskaan, Pakolaisneuvonnan johtava lakimies Marjaana Laine sanoi A-studiossa.

Laineen mukaan taustalla on vuoden 2015 poikkeustilanne, jolloin Suomen turvapaikkapolitiikkaan tehtiin useita kiristyksiä. Laineen mukaan lainmuutoksilla heikennettiin turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.

Marjaana Laine
Marjaana Laine.Yle

– Meillä Pakolaisneuvonnassa on tällä hetkellä iso huoli siitä, että saadaanko (turvapaikanhakijan) perusteita selvitettyä, Laine sanoo.

Sisäministeriön alainen maahanmuuttovirasto Migri käsittelee turvapaikkahakemukset ja tekee niihin liittyviä päätöksiä. Sisäministeri Kai Mykkäsen mielestä Migrin resursseja turvapaikantarpeen selvittämiseen tulee jatkuvasti arvioida.

– Olemme kuitenkin ilmiön äärellä, joka on äärimmäisen vaikea. Ei ole kyse piittaamattomuudesta tai haluttomuudesta, jos ei olla varmoja mikä on henkilön tilanne, Mykkänen sanoo.

Pakolaisneuvonnan Laineen mukaan tilanteen korjaamiseksi pitäisi palauttaa oikeusturvatakeet ja panostaa turvapaikkamenettelyn alkuvaiheeseen. Sen tarkoituksena on selvittää turvapaikanhakijan taustat ja tarve mahdolliselle turvapaikalle. Laineen mukaan nyt ei ole takeita menettelyn pitävyydestä.

– Nyt pitäisi kiireellisesti arvioida niitä muutoksia joita tehtiin poikkeustilanteessa 2015, Laine sanoo.

Mykkänen ei ole kuitenkaan halukas keskeyttämään palautuksia, kunnes voi olla täysin varma siitä, että turvapaikkamenettely on täysin luotettava. Mykkäsen mukaan ei ole syytä epäillä etteikö viranomaisten tuomioistuimet toimisi oikein.

– Varmuutta on äärimmäisen vaikea saada sataprosenttisesti millään tavalla. Meidän on kuitenkin kyettävä tekemään päätöksiä, Mykkänen sanoo.