Asukkaiden kuunteleminen kannatti – kylämaisema säästyy voimalinjalta ja verkkoyhtiö säästää euroja

Verkkoyhtiö päätti kuunnella pienen kylän asukkaita ja voimalinjalle löytyi alkuperäistä suunnitelmaa edullisempi vaihtoehto.

Sähkön jakelu
Multian Kopolan kyläläiset hahmottelevat voimalinjan leveyttä.
Jaana Polamo / Yle

Multian Kopolan kyläläisillä oli viime syksynä hätä – verkkoyhtiö oli käynyt merkkaamassa massiivisen sähkölinjan pylväspaikat maastoon. Seuraavana vuorossa olisi ollut lunastusmenettely.

Sähkö-Virkeiden Keuruun Sähkölle suunnittelema 110 kilovoltin voimalinja kulki kylämaiseman halki kahden järven välistä kannasta. Voimalinjan alle oli jäämässä Metso-suojelualuetta, liito-oravan reviiri ja muun muassa metsälain suojaama luonnontilainen puro.

Koska Keuruun ja Multian välille suunnitellun voimalinjan pituus jäi niukasti alle viidentoista kilometrin, ei verkkoyhtiöllä ollut velvoitetta asukaskuulemiseen. Kyläläiset kuitenkin nousivat puolustamaan kotimaisemiaan äänekkäästi.

Kopolan kyläläiset metsässä luonnontilaisen puron äärellä.
Jaana Polamo / Yle

Yhtiöt ottivat rohkeasti aikalisän

Verkkoyhtiö Sähkö-Virkeiden toimitusjohtajana lokakuussa 2017 aloittanut Anu Rantala kertoo, että Sähkö-Virkeät ja Keuruun Sähkö päättivät marraskuussa ottaa suunnitteluun aikalisän.

– Paikallisina toimijoina meidän pitää pystyä tekemään päätöksiä, joiden takana voimme seisoa, sanoo Rantala.

Marraskuussa järjestetty kuulemistilaisuus keräsi paljon osallistujia ja asukkaat pääsivät esittämään omia näkemyksiään voimalinjan paikasta.

Kopolan kyläläisten äänitorvena toiminut Paulus Salo on vilpittömän kiitollinen kaikille päättäjille, jotka lähtivät asiasta aidosti keskustelemaan ja etsimään parempaa ratkaisua.

Voimalinjan linjauksen merkki kaurapellossa.
Jaana Polamo / Yle

Ratkaisu löytyi omilta osaajilta

Koska Sähkö-Virkeillä ei entuudestaan ollut kovin paljon kokemusta suurista voimalinjaprojekteista, oli yhtiö ostanut suunnittelun isoja hankkeita tehneeltä konsulttiyhtiöltä.

Lopulta kaikille osapuolille sopiva ratkaisu löytyi kuitenkin Sähkö-Virkeiden omilta ammattilaisilta.

Nyt Sähkö-Virkeät ja Keuruun Sähkö vievät eteenpäin voimalinjasuunnitelmaa, joka säästää Kopolan kylämaiseman ja on yhtiöille paras ratkaisu verkon käytettävyyden kannalta.

Lisäksi uusi linjaus tulee molemmille yhtiöille huomattavasti alkuperäistä suunnitelmaa edullisemmaksi, kertoo Rantala.

– Sähkö-Virkeille uusi linjaus maksaa noin viisitoista prosenttia vähemmän, kuin alkuperäisen suunnitelman mukainen vaihtoehto.

Suunnitelman muutos ei myöskään aiheuta viivästyksiä voimalinjan rakentamiseen. Säävarma sähkölinja Multian keskustaan on valmis näillä näkymin vuonna 2019.