Väitöstutkimus: Puhelimen virrankulutukseen vaikuttaa niin lämpötila kuin asetusten optimointi

Nyt sekin on tutkittu: näytön kirkkaudella on vaikutusta älypuhelimen energiankulutukseen. Dataa kerättiin yli 850 000 mobiilikäyttäjältä maailmanlaajuisesti.

älypuhelimet
Nainen katsoo puhelintaan.
Henrietta Hassinen / Yle

Tuore väitöstutkimus (siirryt toiseen palveluun)Helsingin yliopistosta keskittyy älypuhelimen järjestelmäasetusten energiankulutukseen ja siihen, miten käyttäjä voi niin sanotusti saada älypuhelimestaan eniten irti.

Tutkimuksessa kirkas näyttö nähtiin yhtenä akkua merkittävästi kuluttavana elementtinä, mikä tuskin suoranaisesti yllättää ketään älypuhelimen käyttäjää.

Energiankulutukseen vaikuttaa ratkaisevasti myös laitteen ulkoisten ja sisäisten tekijöiden keskinäinen vuorovaikutus. Esimerkiksi puhelimen ulkoinen lämpötila ja järjestelmäasetusten yhteistekijät vaikuttavat siihen, kuinka paljon akkua kuluu.

Ylen Digitreenit on jo aiemmin koonnut vinkit, miten saat puhelimesi akun kestämään pidempään.

Akkujen elinikä oli laajasti tapetilla viime vuoden lopussa, kun Apple kärähti vanhempien iPhone-mallien tahallisesta hidastamisesta akkujen virrankulutusta vähentämällä.

Tietojenkäsittelytieteen tutkija Ella Peltonen perehtyi tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessaan, mitä tietoa älypuhelimista voidaan kerätä, ja miten sitä voidaan prosessoida käyttäjää hyödyttäväksi. Peltonen on kuulunut aiheesta dataa keränneeseen tutkimusryhmään vuodesta 2012 lähtien.

Energiasuositusten avulla joka hetkeen voi valita tilanteeseen istuvat järjestelmäasetukset.

– Optimoimalla puhelimen käyttöä voidaan niin säästää akun energiankulutusta kuin auttaa käyttäjää löytämään uusia hyödyllisiä sovelluksia, hän sanoi yliopiston tiedotteessa.

Peltonen uskoo tutkimuksen tulosten hyödyttävän käyttäjien ohella myös sovellusten kehittäjiä.

Peltosen väitöksen tulokset perustuvat pääasiassa mobiililaitteiden energiankulutuksesta kertovan Carat-sovelluksen keräämään dataan. Sovelluksen käyttöliittymä sisältää tietoa älypuhelimen järjestelmäasetuksista, järjestelmän tilasta ja energian kulutuksesta.

Sovelluksen keräämään dataan on osallistunut yli 850 000 mobiilikäyttäjää maailmanlaajuisesti.

Lue myös:

Digitreenit: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

Aina akku loppu! - 6 konstia mobiililaitteen virran säästämiseen

Missä älypuhelin kannattaa säilyttää pakkasella? – Testissä tasku, reppu, takinsisus ja yksi jokeri