Isisin kukistamisen hintalappu tarkentui – Irakin jälleenrakentaminen maksaa 72 miljardia

Liki 140 000 asuntoa vaurioitui sodassa. Arviolta 2,5 miljoonaa irakilaista ei ole vieläkään voinut palata kotiinsa.

Irak
Mosul.
Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosulin kärsi pahoja vaurioita pitkään jatkuneissa taisteluissa.AOP

Irakin jälleenrakentaminen tulee maksamaan noin 72 miljardia euroa, arvioivat Irakin viranomaiset maanantaina Kuwaitissa käynnistyneessä lahjoittajien konferenssissa.

Vajaa kolmannes summasta tarvitaan lähitulevaisuudessa ja loput pidemmällä aikavälillä, sanoi maan suunnitteluministeriön johtaja Qusay Adulfattah uutistoimisto Reutersille.

Avustusjärjestöt lupasivat kokouksessa hankkia 270 miljoonaa euroa, mutta Irakin viranomaisten mukaan tarvitaan paljon enemmän maan saamiseksi takaisin jaloilleen.

Sodassa äärijärjestö Isisiä vastaan vaurioitui 138 000 asuntoa, joista yli puolet tuhoutui täysin. Arviolta 2,5 miljoonaa irakilaista ei ole vieläkään palannut kotiinsa.

Neljä vuotta kestänyt konflikti päättyi Isisin tappioon viime vuoden joulukuussa, kun Irakin hallituksen joukot saivat haltuunsa Irakin ja Syyrian välisen rajan.

Irakin viranomaiset ovat nyt julkistaneet listan 157 hankkeesta, joihin haetaan yksityistä rahoitusta kansainvälisiltä markkinoilta. Päämäärä on korjata sodan aiheuttamia tuhoja, mutta myös luoda lisää työpaikkoja ja laajentaa öljynviennistä tunnetun maan talouspohjaa.

Kohteiden joukosta löytyy muun muassa Mosulin lentokentän korjaaminen.

–Irakin jälleenrakentaminen on toivon palauttamista Irakiin. Tasapainon palauttaminen Irakiin tuo myös tasapainoa alueen valtioihin ja maailmaan, sanoi Irakin suunnitteluministeri Saman al-Jumaili.

Rahat tiukassa

Valtiot voisivat osallistua Irakin jälleenrakentamiseen toimimalla lainojen takaajina, Kuwaitin kokouksessa puhunut Irakin ministerineuvoston pääsihteeri Mahdi al-Alaq esitti.

Tämä toive kuitenkin kohtasi vastatuulta. Yhdysvallat oli keskeinen Irakin hallituksen liittolainen kamppailussa Isisiä vastaan, mutta nyt amerikkalaiset suhtautuvat talousapuun kielteisesti.

Konferenssissa puhunut YK:n Irakin humanitaarinen koordinaattori Lisa Grande muistutti, että Irakin jälleenrakentamisen epäonnistumisella voi olla kohtalokkaita seurauksia.

– Jos kansainvälinen yhteisö ei auta Irakin hallitusta rauhoittamaan näitä alueita, Isisin vastainen edistys voi olla vaarassa, Grande sanoi.

Aiheesta muualla:

Iraq urges billions for reconstruction amid donor fatigue (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP