Tukholman kuorma-autoiskun oikeudenkäynti alkaa poikkeuksellisen vahvoin turvatoimin – Viisi kysymystä terroriteon tekijästä ja oikeudenkäynnistä

Ruotsia järkyttäneen kuorma-autoiskun oikeudenkäynnin arvellaan kestävän kuukausia. Terroriteon tekijää kuullaan oikeudessa ensi viikolla.

Tukholman isku 2017
Eristetty rikospaikka Drottninggatanilla Tukholmassa 7. huhtikuuta 2017.
Eristetty rikospaikka Drottninggatanilla Tukholmassa 7. huhtikuuta 2017. Jonas Ekstromer / EPA

TukholmaRuotsia järkyttäneen terrori-iskun oikeudenkäynti alkaa tänään tiistaina poikkeuksellisen vahvoilla turvatoimilla Tukholman raastuvanoikeudessa. Istunto pidetään oikeuden kahdessa turvasalissa, joissa kuultavat voidaan lasiruudulla erottaa muista salissa istuvista.

Kaikki istuntoa seuraavat joutuvat kulkemaan metallipaljastimien läpi ja kaikille tehdään ruumiintarkastus. Toimittajille on varattu 90 istuinpaikkaa pääsalista ja heille on ennakkoon jaettu tarkat ohjeet menettelyistä istuntojen aikana. Paikalle odotetaan myös kymmeniä yleisön edustajia.

Teosta syytetty uzbekistanilainen Rakhmat Akilov ajoi 7. huhtikuuta 2017 kuorma-autolla väkijoukkoon Tukholman keskustassa Drottninggatanilla. Auto törmäsi ajon lopuksi tavaratalo Åhlensin seinään. Kuorma-auton hytissä oli itsetehty pommi, joka syttyi palamaan, mutta ei räjähtänyt. Viisi ihmistä kuoli ja useita loukkaantui.

Akilovia syytetään terroristisesta rikoksesta sekä terroristisen rikoksen yrityksestä. Syyttäjä Hans Ihrman vaatii hänelle elinkautista rangaistusta.

– Minun tavoitteeni on, että hän ei koskaan enää liiku vapaana meidän yhteiskunnassamme, syyttäjä Ihrman sanoi lehdistötilaisuudessa syytteiden julkistamisen jälkeen.

Tukholman iskussa käytetty rekka poliisin valvonnan alla.
Terrori-iskussa käytetty rekka.Maja Suslin / EPA

Kuka on iskun tekijä Rakhmat Akilov?

39-vuotias Rakhmat Akilov on syntynyt Samarkandissa Uzbekistanissa ja on maan kansalainen. Perhe kuului alueen tadžikistanilaiseen vähemmistöön.

Akilov haki oleskelulupaa Ruotsista 2014 perusteenaan poliittinen vaino, mutta jäi kielteisen päätöksen jälkeen paperittomana Ruotsiin. Hän on elättänyt itsensä tekemällä pimeitä rakennusalan keikkoja ja lähettänyt omien sanojensa mukaan tuhansia euroja perheelleen, vaimolleen ja neljälle lapselleen.

Akilov on ollut viime huhtikuisen iskun jälkeen vangittuna. Hän on kuulusteluissa sanonut kuuluvansa Isisin terroristisoluun, mutta Isis tai mikään muukaan järjestö ei ole ilmoittanut olevansa iskun takana.

Mitä iskusta tiedetään?

Akilovin tiedetään suunnitelleen tekoaan kuukausia. Hän on ollut yhteydessä jihadistijärjestö Isisiin kytkeytyneisiin henkilöihin Ruotsin ulkopuolella.

Syyttäjä esittää Akilovin verkkojalanjäljestä oikeudenkäynnissä lukuisia todisteita. Hän on vannonut uskollisuutta Isisille, etsinyt netistä tietoja pommin valmistamiseen ja ilmoittanut vain muutamia päiviä ennen tekoaan chattikeskusteluissa toteuttavansa Ruotsissa iskun vääräuskoisia vastaan. Akilovin kännykkään on yhdistetty useita kymmeniä sim-kortteja.

Hän kuvannut ennakkoon Drottninggatanin lisäksi useita muita kohteita Tukholmassa. Viikonpäivän valinta vaikuttaa suunnitelmalliselta, koska Akilovin kännykästä löytyi kuvia kohteista juuri perjantaipäiviltä.

Hän on myös etsinyt netistä tietoja homoklubeista ja veneristeilyistä. Syyttäjä epäilee hänen suunnitelleen iskua myös Tanskaan.

onnettomuuspaikka
Poliisi eristämä iskupaikka Tukholman keskustassa.Jonas Ekstromer / EPA

Mitä syytetty Rakhmat Akilov on itse sanonut teostaan?

Akilov tunnusti jo kiinnioton ja myöhemmin vangitsemisen yhteydessä tehneensä terroriteon. Hän luuli kuolevansa iskussa itsetehdyn pommin räjähdykseen tai poliisien ampumana.

Kuorma-autoiskun varsinainen kohde oli läheinen maanalaisen asema T-centralen, jossa uhrien määrä olisi Akilovin mukaan noussut useisiin kymmeniin.

Teon motiivina oli halu rangaista Ruotsia. Iskun tekijä katsoo Ruotsin olevan mukana Isisin vastaisessa koalitiossa. Syyttäjä vaatii teosta elinkautista vankeusrangaistusta, mutta Akilov on itse toivonut saavansa määrämittaisen rangaistuksen.

Miten oikeudenkäynti etenee?

Odotetuin istuntopäivä lienee ensi viikon tiistaina, kun syytetty Rakhmat Akilov on ilmeisesti oikeuden kuultavana.

Puolustusasianajaja Johan Erikssonin mukaan Akilov haluaa itse kertoa teostaan ja motiiveistaan oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynnin istuntosuunnitelma koko keväälle ei ole täysin valmis, mutta käsittelyn arvellaan kestävän kuukausia, ilmeisesti toukokuulle.

Tutkinta-aineistoa on 9 000 sivua ja lisäksi oikeudenkäynnissä on kuultavana yli sata todistajaa.

Lisää aiheesta:

Tukholman kuorma-autoiskusta epäillylle uzbekkimiehelle syyte terroristisesta rikoksesta – iskun tekijä uskoi kuolevansa iskussa

Terrori-iskun jälkipyykki alkoi Ruotsissa: Miksei iskusta epäiltyä saatu poistettua maasta?