1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

Tampereen kaupunginhallitus palautti ratikan Hatanpään linjan valmisteluun

Tampereen päättäjät pitivät raitiotien Hatanpään valtatien osuuden tuomista hallituksen listalle yllättävänä vetona.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Maanantaina kokoontunut Tampereen kaupunginhallitus päätti palauttaa Hatanpään valtatien linjauksen takaisin valmisteluun. Raitiotiestä keskusteltiin pitkään.

Uuden suunnitelman mukaan ratikka olisi ajanut Taysilta Hatanpään valtatietä ensin linja-autoasemalle ja myöhemmin mahdollisesti kaupungin eteläisiin osiin ja Pirkkalaan asti.

Hatanpään linjan palauttamisesta äänestettiin kokouksessa. Merkittävä osa kaupunginhallituksesta oli kokoomuksen Ilkka Sasin mukaan palautuksen kannalla.

– Risteyksen osalta selvitetään myös vaihtoehto, jossa vaihteet rakennettaisiin lännen suuntaan. Kyseisessä esityksessä on selvitetty vain idän suuntaan. Lisäksi selvitetään ratikan linjausvaihtoehtoa Yliopistonkadun kautta, sanoo Ilkka Sasi.

Lyly myöntää virheen asian esille tuomisessa

Moni poliitikko oli linjauksen kokoukseen tuomisesta yllättynyt. Asiasta olisi pitänyt keskustella enemmän etukäteen. Tampereen pormestari Lauri Lyly myöntää, että virheitä tuli tehtyä.

– Tässä tuli väärinkäsityksiä. Tämä oli kehitys- ja suunnittelukokous, jossa tämän tyyppiset asiat tulevat esille. Siellä puhutaan taustakeskusteluja ja tehdään linjauksia. Ehkä tässä oli liian pitkälle menevä päätösehdotus. Olisi pitänyt olla vaihtoehtoja esillä.

Vihreiden Jaakko Mustakallio ei kritisoi asian esille tuomista. Hän korostaa viranhaltijoiden ja raitiotieallianssin vastuuta.

– Isot rakennesuunnitelmat ovat ne, että Hatanpäälle, Härmälään ja mahdollisesti Pirkkalaan tullaan raiteita vetämään. On vain hyvää viranhallintaa tuoda asioita poliitikoille keskusteluun. Mielestäni on tärkeää miettiä, voisiko jotain raidepareja jo nyt järkevästi viedä, kun kadut ovat jo valmiiksi auki, Mustakallio sanoo.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa uudelleen maaliskuussa. Lisäksi keväällä järjestetään valtuustoseminaari, jossa käsitellään laajemmin ratikkaa ja sen laajenemissuuntia.