1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uganda

Suomalaismies kuoli epäselvissä oloissa Ugandassa – mies markkinoi maassa Patrian aseita

Ugandan poliisi tutkii noin 40-vuotiaan liikemiehen kuolemaa. Kuolemansyytä pidetään luonnollisena, mutta henkirikoksen mahdollisuutta ei ole voitu sulkea pois.

Suomalainen liikemies oli matkustanut Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan väärennetyllä viisumikutsulla. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Ugandassa liikematkalla ollut noin 40-vuotias suomalaismies on löytynyt kuolleena hotellihuoneesta Kampalassa. Kampalan poliisi tutkii tapausta.

Mies kuoli viime viikolla hotellissa itäafrikkalaisen Ugandan pääkaupungissa Kampalassa. Ulkoministeriö on vahvistanut kuoleman Ylelle.

Mies oli Ugandassa markkinoimassa puolustusteknologiaa valmistavan Patrian tuotteita maan puolustusvoimille.

Kuollut mies toimi pienessä liikkeenjohdon konsultointia tarjoavassa yrityksessä. Hän on ollut mukana myös useissa muissa yrityksissä, joista kaksi tarjoaa turvallisuus- ja vartiointipalveluja.

Henkirikosta ei ole suljettu pois

Kampalan poliisi tutkii kuolemaa toistaiseksi luonnollisena, mutta henkirikoksen mahdollisuutta ei ole suljettu pois.

– Kuolinsyytutkinta on valmistunut, mutta mikään ei sen perusteella viittaa murhaan, tiedottaja Luke Owoyesigire Kampalan poliisista kertoo Ylelle puhelimitse.

– Odotamme toksikologisten tutkijoiden raporttia. Kun se valmistuu, saamme tietää, myrkytettiinkö hänet tai vastaavaa.

Kampalan poliisi otti viime viikolla tapaukseen liittyen kiinni ugandalaisen naisen, joka tuli ugandalaismedioiden mukaan suomalaismiestä vastaan lentokentälle ja kävi useita kertoja tämän hotellihuoneessa. Nainen on vapautettu, koska hänen vangitsemisekseen ei ole riittävästi todisteita, poliisi kertoo. Hänellä on kuitenkin ilmoittautumisvelvollisuus poliisille.

Tiedottaja kertoo, että poliisi löysi huumeita kuolinpaikalta, länsimaisten suosiman Pearl of Africa -hotellin huoneesta. Ei ole vielä tiedossa, onko huumeita käytetty tai kuka niitä on hotellihuoneeseen tuonut.

Väärennetty kutsukirje turvallisuusviranomaiselta

Poliisin esitutkinnassa on selvinnyt, että suomalaismies esitti Ugandaan saapuessaan lentokenttäviranomaisille väärennetyn kutsukirjeen.

– Selvitämme parhaillaan, kuka kirjeen oli väärentänyt ja kuka kutsun on antanut, poliisin tiedottaja Owoyesigire toteaa.

Kirjeessä kutsun esittäjäksi oli nimetty Ugandan valtion sisäisen turvallisuuspalvelun johtaja, eversti Frank Bagyenda Kaka. Bagyenda on sanonut ugandalaislehti Daily Monitorille (siirryt toiseen palveluun), että hän ei ole kutsunut suomalaismiestä Ugandaan.

Lisäksi suomalaismies tapasi ennen kuolemaansa turvallisuuspalvelun työntekijöitä. Owoyesigiren mukaan ei ole tiedossa, mistä he keskustelivat.

Ugandalaisten medioiden mukaan suomalaismies matkusti Ugandaan viikko sitten.

Miehellä oli mukanaan Patrian esitteitä

Patria myönsi Ylelle maanantaina, että Patria Land -liiketoiminta on antanut miehelle luvan markkinoida Patrian aseita Ugandassa. Mies oli kertonut tapaavansa Ugandan puolustusministeriön edustajia, ja hän oli saanut mukaansa Suomesta Patrian esitteitä.

Patria käynnisti miehestä taustaselvityksen, jossa ei tullut esiin esteitä yhteistyölle. Patria ei kuitenkaan ehtinyt solmia miehen kanssa virallista konsulttisopimusta. Patrialla ei ole tällä hetkellä vireillä kauppoja Ugandassa.

Patrian viestintäjohtaja Birgitta Selonen sanoo, että Patrian tuotteiden markkinointi ilman kirjallista sopimusta ei ole tavanomaista. Selosen mukaan konsultit voivat kuitenkin itse olla aloitteellisia Patrian tuotteiden markkinoinnissa.

Patria valmistaa muun muassa panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja ja kranaatinheitinjärjestelmiä. Patrian panssaroituja AMV-vaunuja valmistetaan myös Etelä-Afrikassa.

Ulkoministeriön asevalvontayksikössä ei ole tällä hetkellä käsittelyssä asevientilupia Ugandaan.

Entinen ministeri osallistui matkalle

Ugandalaislehdet kertovat entisen kokoomusministerin Suvi Lindénin osallistuneen matkalle. Lindén on vahvistanut tiedon Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

Yle on saanut vahvistuksen Lindénin mukanaololle tämän lähipiiristä. Suvi Lindén itse ei ole vastannut Ylen soittopyyntöihin.

Iltalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Lindénillä ja miehellä, joka kuoli Ugandassa viime viikolla, on ollut yhteistä liiketoimintaa aiemmin.