Hyppää sisältöön

Perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat illalla käsittelemään jumiutuneita perhevapaauudistusneuvotteluita.

Puoluejohtajat vasemmalta, pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina 8. helmikuuta Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Perhevapaauudistus ei toteudu tällä vaalikaudella, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tviittasi illalla kahdeksan jälkeen. Sipilän tviitin mukaan "yhteistä mallia ei valitettavasti löytynyt". Vastaavat tviitit lähettivät myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja sinisten Sampo Terho.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat illaksi pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan neuvottelemaan jumiutuneesta perhevapaauudistuksesta.

– Sopuun ei päästy, olemme pettyneitä. Tämä olisi ollut tärkeää naisten työmarkkina-aseman, työelämän ja lasten takia, listasi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Yle Uutisten haastattelussa puoli yhdeksän tv-uutislähetyksessä.

Suurimmaksi kiistakysymykseksi hän kuvailee kotihoidontukea.

– Olisimme olleet valmiit muuttamaan kotihoidontuen sisältöä, mutta siinä ei pystytty menemään eteenpäin, kokoomuksen Orpo sanoi.

Sipilä kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että "malli olisi koettu etuuksien heikennyksenä potentiaalisesti 2/3 perheistä". Hän kirjoittaa, että etenkin pienituloisten perheiden asema olisi heikentynyt. Hän myös painottaa, ettei perhevapaauudistus ole hallitusohjelmassa.

Sinisen tulevaisuuden Sampo Terho puolestaan luonnehtii tiedotteessaan, että arviot kymmenistätuhansista työpaikoista olivat virkamiesarvioiden mukaan fantasiaa.

Hallitus aloitti perhevapaauudistuksen valmistelun viime elokuun budjettiriihessä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) löi viime viikon perjantaina yllättäen jarrut pohjaan ja ilmoitti keskeyttävänsä perhevapaauudistuksen valmistelun.

Hallituskumppanit ja valmisteluun osallistuneet työmarkkinajärjestöt pettyivät. Erityisesti kokoomuslaiset antoivat julkisuudessa Saarikolle tiukkaa palautetta uudistuksen kaatamisesta. Myös siniset vaativat paluuta neuvottelupöytään.

Kokoomuksen ja keskustan riita perhevapaista

Kokoomuslaisten ryöpytyksen kohteeksi joutunut Saarikko on vedonnut siihen, että budjettiriihessä sovitut reunaehdot uudistukselle olivat yksinkertaisesti liian tiukkoja. Uudistus ei saanut maksaa mitään ja perheissä oli säilytettävä mahdollisuus hoitaa lasta kotona kolmeen ikävuoteen saakka.

Saarikko kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun) viikonloppuna, että perhevapaatyöryhmän loppumetreillä teettämät vaikutusarviot saivat hänen päänsä kääntymään. Vaikutusarviot eivät ole vielä julkisia.

Valmistelussa esillä olleiden mallien ytimessä oli ajatus isyysvapaiden pidentämisestä, joka olisi Saarikon mukaan toteutettu äitien käyttämien päivien kustannuksella Jos isät eivät olisi käyttäneet vapaitaan toivotulla tavalla, olisi lopputuloksena ollut käytännössä leikkaus, joka olisi keskustalaisten mukaan kohdistunut suurimpaan osaan lapsiperheistä.

Kokoomuksesta on kiistetty keskustalaisten tulkinta uudistuksen häviäjistä.

Perhevapaiden valmisteluun osallistunut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) kokoomuksen Verkkouutisissa, että keskustalaiset jättävät huomiotta uudistuksen käyttäytymisvaikutukset. Näillä hän tarkoittaa esimerkiksi oletusta naisten aiempaa paremmasta työllistymisestä uudistuksen jälkeen.

Grahn-Laasonen on myös kertonut, että valtiovarainministeriö olisi lupautunut antamaan 80–100 miljoonaa euroa lisärahoitusta perhevapaauudistukseen.

Isät kotiin ja äidit töihin

Uudistuksella tavoiteltiin epätasaisesti jakautuvien perhevapaiden tasaisempaa jakoa, mikä parantaisi sekä työelämän että vanhemmuuden tasa-arvoa. Suomessa naiset pitävät valtaosan perhevapaista. Tavoitteena oli siis saada useampi isä jäämään lasten kanssa kotiin ja useampi äiti lähtemään töihin.

Kelan tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) äidit pitivät vuonna 2016 vanhempainpäivärahoista 90,5 prosenttia ja isät 9,5 prosenttia. Viidennes isistä ei pidä lainkaan perhevapaata.

Kotihoito on Suomessa selvästi suositumpaa kuin muissa Pohjoismaissa ja vastaavasti osallistuminen varhaiskasvatukseen vähäisempää. Perhevapaauudistuksella tavoiteltiin myös varhaiskasvatukseen osallistumisen lisäämistä.

Lue myös:

Katso suorana klo 21: Ministeri Saarikko kertoo A-studiossa, miksi pysäytti perhevapaauudistuksen

Analyysi: Perhevapaauudistus kituu jo ennen syntymistään – 5 syytä, miksi neuvotteluissa vedettiin käsijarru pohjaan