The Switchille miljoonien eurojen investointi – Lappeenrantaan keskitetään tuotekehitystä

The Switchin tuotantilojen laajennuksen lisäksi kaupunki on investoimassa teknillisen yliopiston kanssa suurnopeusteknologian laboratorion laajentamiseen.

Lappeenranta
The Switch
The Switchin tuotantotilat sijaitsevat Lappeenrannan Salpausselänkadulla. Arkistokuva.YLE

Japanilainen Yaskawa-konserni suunnittelee tuulivoimageneraattoreita valmistavan The Switchin tuotantotilojen laajennusta Lappeenrannassa.

Tuotantotilaa tarvitaan lisää, koska Yaskawa keskittää Lappeenrantaan tutkimus- ja tuotekehitystyötä. The Switchin tiloihin on tulossa useiden miljoonien eurojen laiteinvestointi, joka liittyy testausjärjestelmien kehittämiseen.

The Switch siirtyi Yaskawan omistukseen vuonna 2014.

Generaattoreihin lisää tehoa

Tällä hetkellä The Switch testaa ja toimittaa Lappeenrannassa 9,5 megawatin kestomagneettigeneraattoreita. Investoinnin myötä generaattoreiden valmistuksessa tehoa voitaisiin kasvattaa Lappeenrannassa aina 10–15 megawatin kokoluokkaan.

The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Mäkinen kuvailee investointia merkittäväksi.

– Se antaa meille riittävät valmiudet panostaa ja keskittyä tulevaisuudessa voimakkaasti tuotteidemme kehittämiseen. Tuulivoima- ja meriteollisuustoimialan kehitys pyrkii ylittämään yli 10 megawatin voimat ja uusi keskus on tässä tavoitteessa keskeisessä asemassa, Mäkinen sanoo tiedotteessa.

Yaskawa lisää samalla tuotekehitysosaajien ja tuotannon henkilöstön määrää Lappeenrannassa. The Switchille on tulossa noin 20 uutta työpaikkaa.

The Switch toimii Lappeenrannan kaupungin toimitiloista vastaavan yhtiön vuokralaisena. Hallin laajennus on tarkoitus aloittaa tulevana kesänä. Valmista olisi kesällä 2019.

Laajennusta varten Lappeenrannan Toimitilat Oy:n on pyydettävää lupaa rakennuttaa ja vuokrata hallin laajennus.

Tuotekehityksen tiloihin lisää tilaa

Lappeenrantaan on The Switchin ohella syntynyt muitakin energiatehokkaisiin moottoreihin ja voimansiirtojärjestelmiin keskittyviä yrityksiä. Kansainvälisille markkinoille pyrkivät muun muassa Aurelia Turbines, Axco Motors Oy sekä Visedon ostanut Danfos.

Lappeenranta pyrkii varmistamaan, että tuotekehitysympäristö pysyy kaupungissa hyvänä jatkossakin.

Kaupunki ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ovat alkaneet suunnitella suurnopeusteknologian laboratorion laajentamista ja uuden välineistön hankkimista.

Laajennuksen kustannukset ovat 500 000 euroa, joka jakautuisi puoliksi kaupungin ja yliopiston kesken. Laboratorio on sekä yliopiston että alueen yritysten käytettävissä.

Laajennusinvestoinnit vaativat kaupunginhallituksen päätöksen. Kaupunginhallitus käsittelee esityksiä laboratorion laajentamisesta ja The Swithcin tuotantotiloista maanantaina 19. helmikuuta.