Seksiskandaali Haitissa ravistaa hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamia – apulaisjohtaja erosi ja hallitus uhkaa viedä rahat

Lehtitietojen mukaan Oxfamin avustustyöntekijät olisivat ostaneet Haitissa seksiä paikallisilta nuorilta. Britannian tunnetuimman hyväntekeväisyysjärjestön rahoista kymmenesosa tulee valtiolta.

Oxfam
Oxfam kirjakaupan kyltti.
Oxfamin kirjakauppa Glasgowssa Skotlannissa.Andy Buchanan / AFP

Haitista Britanniaan rantautuneet paljastukset huojuttavat hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamia.

The Times -sanomalehti kertoi viime viikolla, että Oxfamin työntekijät olivat ostaneet seksipalveluja paikallisilta prostituoiduilta työskennellessään Haitissa vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen. The Timesin mukaan osa seksiä myyneistä olisi ollut alaikäisiä.

Syytöksiä sekä Tšadista että Haitista

Järjestön apulaisjohtaja Penny Lawrence ilmoitti maanantaina ottavansa vastuun alaistensa toimista ja eroavansa tehtävästään.

– Häpeän, että tämä tapahtui minun silmieni alla. Viime päivien aikana on käynyt ilmi, että niin Haitissa kuin Tšadissa työskennelleestä henkilöstöstämme on valitettu, emmekä reagoineet siihen, Lawrence toteaa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Lawrence työskenteli tapahtuma-aikaan Oxfamin ohjelmajohtajana. Lawrencen mukaan Tšadissa työskennelleen ryhmän johtajaa kohtaan esitettiin syytöksiä jo ennen kuin hänet siirrettiin Haitiin.

Oxfam kertoi aiemmin, että asiasta tehtiin sisäinen selvitys vuonna 2011. Sen jälkeen kolme työntekijää oli irtisanoutunut ja neljälle oli annettu potkut.

The Timesin mukaan Oxfam oli salannut asian lehden paljastukseen asti. Järjestö ei sinänsä ole kiistänyt eikä myöntänyt lehden tietoja, mutta pääjohtajan mukaan tapausta ei ollut peitelty.

Brittihallitus uhkaa viedä rahat

Britannian kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri Penny Mordaunt uhkasi sunnuntaina vetää rahoituksen pois Oxfamilta. Järjestön johdon oli määrä neuvotella maanantaina Mordauntin kanssa.

Britannian hallitus rahoitti viime vuonna Oxfamia vajaan 40 miljoonan euron summalla. Se on vajaa kymmenesosa järjestön tuloista.

Mordaunt kertoi maanantai-iltana tapaamisen jälkeen, että Oxfamin pääjohtaja Mark Goldring oli esittänyt hänelle sekä Britannian ja Haitin asukkaille anteeksipyynnön. Mordaunt sanoi kehottaneensa järjestöä osoittamaan moraalista johtajuutta saattamalla yksilöt vastuuseen teoistaan.

Myös EU vaatii Oxfamilta selitystä ja varoittaa muitakin kansalaisjärjestöjä siitä, että eettisten sääntöjen rikkominen voi johtaa rahoituksen perumiseen.

Tuhansia työntekijöitä ja vapaaehtoisia ympäri maailmaa

Jo toisen maailmansodan aikana perustettu Oxfam on Britannian tunnetuimpia hyväntekeväisyysjärjestöjä. Järjestöllä on 5 000 työntekijää eri puolilla maailmaa, ja sen toimintaan osallistuu noin 23 000 vapaaehtoista. Briteille tutuin näky ovat järjestön sadat kirpputorit eri puolilla maata.

Aiemmin maailmalla ovat järkyttäneet YK:n työntekijöihin ja rauhanturvaajiin kohdistuneet hyväksikäyttöepäilyt. Viimeksi marraskuussa YK:n työntekijöitä asetettiin syytteeseen hyväksikäytöstä.

Uutista on päivitetty klo 22.32: Lisätty ministeri Mordauntin kommentit hänen tavattuaan Oxfamin pääjohtajan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP