Trumpin reippaasti alijäämäinen budjettiesitys: Yli 700 miljardia armeijalle ja 18 miljardia rajamuuriin

Presidentin budjetti jäisi vuonna 2019 sadoilla miljardeilla dollareilla alijäämäiseksi. Kongressille presidentin esitys on ollut yleensä pelkkä tahdonilmaus.

Yhdysvaltojen politiikka
Donald Trump
Donald TrumpMike Theiler / EPA

Valkoinen talo on julkistanut presidentti Donald Trumpin esityksen vuoden 2019 budjetiksi. Presidentti haluaisi osoittaa mittavia summia muun muassa armeijalle, muurin rakentamiseen Meksikon rajalle sekä opioidihoitoihin.

Suurimmat menoerät ovat sotilasmenot, joihin Trump esittää yli 700 miljardia dollaria. Esityksestä käy myös ilmi, että Trump haluaisi rakentaa kauan lupaamaansa muuria Meksikon rajalle 18 miljardilla dollarilla. Yhdysvaltoja piinaavan opioidikriisin hoitamiseen presidentti käyttäisi 13 miljardia dollaria.

Trump haluaisi myös käyttää 200 miljardia dollaria liittovaltion varoja vivuttaakseen 1 500 miljardia dollaria infrastruktuurisijoituksiin osavaltioilta ja yksityisiltä kumppaneilta. Leikkauksia Trump tekisi Washington Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) muun muassa terveydenhuoltoon ja sosiaaliavustuksiin.

Liittovaltion budjetista päättää kongressi, joka ei välttämättä anna presidenttien esityksille suurtakaan painoarvoa.

Kongressin menosopimus paisuttaa alijäämää joka tapauksessa

Trumpin esitys kasvattaisi budjetin alijäämää sadoilla miljardeilla dollareilla, sillä viime joulukuussa hyväksytty verouudistus leikkaa verotuloja reippaasti. Pitkällä aikavälillä alijäämä on vielä kertautumassa. Republikaanipuolue on aiemmin vaatinut pitkään budjetin tasapainottamista.

Viime viikolla republikaanit ja demokraatit pääsivät yhteisymmärrykseen sopimuksesta, joka nostaa valtion menoja kahden vuoden aikana lähes 300 miljardilla dollarilla. Se taas nostaa New York Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvaltain budjetin alijäämän ensi vuonna samalle tasolle kuin vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin aikana ja sen jälkimainingeissa.

Kongressi on kasvattamassa sadoilla miljardeilla Yhdysvaltain budjettivajetta – Siirtolaisten oikeuksia ei pakettiin sisällytetty

Lähteet: AP, Reuters