CNN: Snowdenin mukaan turvallisuustarkastus on nopeampi kuin Valkoinen talo väittää sen kestävän

Valkoisessa talossa on vielä kymmenien työntekijöiden turvatarkastus kesken. He työskentelevät väliaikaisilla vakuuksilla.

Edward Snowden
Edward Snowden.
Edward Snowden.Justin Lane / EPA

Tietovuotaja Edward Snowden kuittaa Twitterissä, että hän sai turvallisuustarkastuksen nopeammin kuin puolessa vuodessa. Snowden vastaa Barton Gellman‏in tviittiin, jossa tämä kommentoi Valkoisen talon sanoneen turvallisuustarkastuksen vievän noin vuoden.

Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ilmoitti perjantaina, että jopa kymmenillä Valkoisen talon huipputason työntekijöillä, mukaan lukien presidentti Donald Trumpin vävyllä Jared Kushnerilla, ei ole täydellistä turvatarkastusta. Sen sijaan he toimivat väliaikaisten vakuuksien varassa, kunnes heidän arviointinsa valmistuvat.

Väliaikaisen turvallisuustarkastuksen kanssa työskentelevien joukossa oli myös henkilöstösihteeri Rob Porter, joka lähti Valkoisesta talosta viime viikolla sen jälkeen, kun hänen uutisoitiin käyttäneen väkivaltaa entisiä vaimojaan kohtaan.

Snowden on perillä käytännöistä

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lle ja turvallisuuspalvelu NSA:lle työskennellyt tietotekniikka-ammattilainen toimitti tiedotusvälineille suuren määrän huippusalaisia asiakirjoja vuonna 2013. Snowdenille annettiin tilapäisesti mahdollisuus saada erittäin arkaluonteisia tietoja. Hän välitti toimittajille joukon turvaluokiteltuja tietoja vuonna 2013, koska halusi tuoda julki Yhdysvaltojen valvontaviranomaisten käytäntöjä.

Snowden on kertonut pettyneensä työnantajiinsa. CIA ja NSA keräsivät salaa suuria määriä tavallisten yhdysvaltalaisten puhelutietoja ja seurasivat heidän netinkäyttöään, vaikka heitä ei epäilty rikoksista. Tiedustelun kohteena olivat terroristien ja rikollisten sijaan usein esimerkiksi toimittajat ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Snowdenin epäluottamus maansa viranomaisiin kasvoi ajan kuluessa. Hänen mielestään viranomaiset rikkoivat Yhdysvaltain lakia, perustuslakia ja kansainvälistä lakia.

Paljastus sai aikaan kansainvälisen keskustelun Yhdysvaltain vakoilukäytännöistä sekä Snowdenin teosta eli tietojen paljastamisesta.

Edward Snowden asuu nykyään Moskovassa, jossa hänelle on myönnetty turvapaikka. Näin hän myös voi välttää paluun Yhdysvaltoihin ja joutumisen liittovaltion oikeuden eteen.

Lue myös:

Snowden ribs WH over security clearance backlog (siirryt toiseen palveluun)

Ovi käy jälleen Valkoisesta talosta – jo toinen mies lähtee perheväkivaltasyytösten vuoksi

Kohut Valkoisessa talossa jatkuvat – Lehtitietojen mukaan nyt kansliapäällikkö on valmis eroamaan

CNN: Jälleen yksi Valkoisen talon työntekijä eroaa tehtävästään

Tietovuotaja Edward Snowden vieraili Finlandia-talolla videostriimin välityksellä – "Suomen tiedustelu tehokasta"

Tietovuotaja Snowden jatkaa taisteluaan maanpaossa Venäjällä – "Uhrasi itsensä muiden puolesta"

Edward Snowden: ”Trump on vain presidentti”