Nokian kaupunki päätti aloittaa neuvottelut terveyskeskuksen ulkoistamisesta Pihlajalinnalle äänin 38-13

Kaupunginvaltuusto aikoo rinnalla selvittää myös vaihtoehtoa, jossa uusi hyvinvointikeskus rakennetaan kaupungin omilla rahoilla.

Nokia
Nokian terveyskeskuksen opasteita
Marko Melto / Yle

Maanantaina kokoontunut Nokian valtuusto puhui pitkään uudesta hyvinvointikeskuksesta. Keskustelun lopputuloksena äänestettiin siitä aloitetaanko neuvottelut Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen yhteistoiminta-alueen kanssa. Eli neuvotellaanko palveluiden ulkoistamisesta Pihlajalinnalle, joka hoitaa yhteistoiminta-alueen terveydenhuollon.

Äänin 38-13 neuvottelut päätettiin aloittaa. Käytännössä Nokia selvittää voisiko yhteistoiminta-alueen kautta saada palveluiden lisäksi kokonaan uuden hyvinvointikeskuksen. Samassa yhteydessä tosin valtuusto hyväksyi ponnen, joka jättää kaupungille mahdollisuuden rakentaa hyvinvointikeskus itse.

"Selvyyden vuoksi valtuusto toteaa, että selvityksen rinnalla jatketaan poikkeusluvan saaneen hankkeen valmistelua ja toteuttamisedellytysten selvittämistä niin, että mahdollinen yhteistoiminta-alueen raukeaminen mahdollistaa oman toteutuksen viivytyksettömän etenemisen."

Selvitykset halutaan valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Ulkoistamisselvityksen tulee sisältää vastauksia muun muassa siihen turvaako yhteistoiminta-alueeseen liittyminen kuntalaisille toimivat ja vaikuttavat sote-palvelut lähipalveluina terveellisissä tiloissa ja turvaako ratkaisu työpaikat Nokialla, mitkä ovat brutto- ja nettokustannukset ja mitkä ovat hankkeet riskit.

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti maanantaina pyytävänsä Nokialta selvityksen sote-ulkoistamissuunnitelmasta. Jo aiemmin ministeriöstä on arveltu, ettei Nokia saa lupaa ulkoistaa palveluitaan.

Nokia päätti vuosi sitten rakentaa uuden hyvinvointikeskuksen. Nokian vanha terveyskeskus on huonossa kunnossa sisäilma- ja kosteusongelmien takia. Tällä hetkellä toimintaa on väistötiloissa esimerkiksi Nokian vanhalla varikolla ja Lempäälän terveyskeskuksessa.