Keskusta ja kokoomus vakuuttelevat: Hallitus ei kaadu perhevapaauudistukseen – "Pienen särön se aiheuttaa"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan joskus on vain tunnustettava, että "ihan kaikista asioista" ei olla samaa mieltä.

perhevapaa
Antti Lindtman, Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen.
SDP:n, kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Lindtman, Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen keskustelivat perhevepauudistuksen kaatumisesta aamu-tv:ssä.Yle

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmien puheenjohtajat vakuuttavat, että hallitus on perhevapaauudistuksen kaatumisesta huolimatta edelleen toimintakykyinen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kuitenkin myönsi tänään tiistaina Ylen aamu-tv:ssä, että kiista jätti särön hallituskumppaneiden välille.

– Ei hallitus tähän perhevapaauudistukseen kaadu se on selvä. Pienen särön se tietysti aiheuttaa, kun huomaa, että kumppanilla ei ole halua, Jokinen sanoi aamu-tv:n keskustelussa.

Hän huomautti, että politiikan pitäisi olla aina neuvottelemista ja ratkaisujen hakemista.

Kyllä tietysti harmittaa, että kumppanilla ei ollut halua vielä jatkaa neuvotteluita.

Kalle Jokinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vakuutteli niinikään, että hallitus on toimintakykyinen.

– Mutta on niin, että meillä on kolme vähän erilaista puoluetta hallituksessa ja joskus on erilaisia näkemyksiä ja erilaisia arvostuksia ja tässä meillä on sellainen tilanne, Kaikkonen selitti.

Hänen mielestään joskus on vaan tunnustettava, että "ihan kaikista asioista" ei olla samaa mieltä.

Kotihoidontuki kiistakapulana

Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko päätti viime viikolla keskeyttää perhevapaauudistuksen valmistelun. Saarikon mukaan budjettiriihessä sovitut reunaehdot uudistukselle olivat liian tiukkoja.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat vielä eilen illalla pääministerin virka-asuntoon Kesärantaan käsittelemään perhevapaauudistusta. Lopulta kaikki kolme ilmoittivat, että uudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella, koska yhteistä mallia ei löytynyt.

Tässä oli nyt aika isot leikkaukset tarjolla.

Antti Kaikkonen

Aamu-tv:n keskustelussa Kaikkonen sanoi, että yksi keskeinen väännön syy oli se, että keskusta ei halunnut leikata kotihoidontukea.

– Tässä oli nyt aika isot leikkaukset tarjolla. Muun muassa sisarlisien poisto, joka olisi vaikuttanut hyvin monen lapsiperheen talouteen. Itse asiassa suurin osa lapsiperheistä olisi kokenut tämän taloudellisena leikkauksena, Kaikkonen sanoi.

Jokisen mukaan käsittelyssä ollut malli ei olisi poistanut kotihoidontukea.

– Kyllä tämä tietysti harmittaa, että kumppanilla ei ollut halua vielä jatkaa neuvotteluita ja hakea ratkaisuja, Jokinen harmitteli.

Lue myös:

Ministeri Saarikko: Perhevapaauudistuksella olisi ollut iso hintalappu, vähän työpaikkoja – "Yritimme tosissamme"

Perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella

Politiikan erikoistutkija: Hallituspuolueiden kannatuskehitys ja vaalien lähestyminen näkyvät perhevapaauudistuksen kaatumisessa