Kirjastot antavat anteeksi maksut tietoverkkokatkon ajalta – tuhannet kirjat odottavat palauttamista

Useita päiviä jatkunut, haittaohjelmasta johtuva Lahden kaupungin tietoverkko-ongelma on estänyt myös kirjastojärjestelmien toiminnan. Kirjastoihin on kertynyt palautettavien kirjojen suma.

tietoverkot
Lahden pääkirjasto uusittu aikuistenosasto
Juha-Petri Koponen / Yle

Päijät-Hämeen kirjastoihin on kertynyt tietoverkko-ongelmien vuoksi tuhansia kirjoja, joita ei ole voitu palauttaa. Kirjastojen järjestelmät ovat olleet pois käytöstä viime keskiviikosta lähtien Lahden kaupungin tietoverkkoihin pesiytyneen haittaohjelman vuoksi.

Asiakkaat ovat tuoneet kirjoja kirjastoon, mutta niitä ei voi kirjata koneelle palautetuiksi.

– Kasaamme kirjat kärryihin, ja sitten kun ohjelma alkaa toimia, pääsemme palauttamaan niitä, sanoo Lahden kirjaston palvelupäällikkö Salla Palmi-Felin.

Palautussuman purku tulee olemaan iso urakka.

– Meillä on varmaan tuhansia kirjoja odottamassa palautusta. Kyllä siinä menee päiviä, Palmi-Felin arvioi.

Lainaus toimii tällä hetkellä niin, että lainaajan kirjastokortin tunnus ja laina kirjataan varajärjestelmään. Tiedostot puretaan oikeaan järjestelmään, kun katkos on ohi.

Maksut käydään läpi

Palvelupäällikkö Salla Palmi-Felinin mukaan tarkoitus on, etteivät asiakkaat joudu maksamaan myöhästymismaksuja järjestelmäkatkoksen ajalta. Kirjaston väki ei tiedä, miten maksut käytännössä setvitään.

– Vielä on auki, joudummeko tekemään sen jokaisen aineiston kohdalla käsin. Nyt selvitellään sitä, pystytäänkö sitä varten tekemään jokin ajojärjestelmä, Palmi-Felin kertoo.

Tietoa siitä, kuinka kauan poikkeustilanne kestää, ei Palmi-Felinillä vielä tiistaiaamuna ollut.