Muumimuseon arvoteokset vaarassa tärinän takia? – Naapuritontille nousevan tornihotellin paalutustyöt voivat järisyttää Tampere-taloakin

Ennen hotellityömaan käynnistymistä tehdään koepaalutuksia, joiden avulla selviää, kestävätkö yksityiskohtaiset kuvaelmat tärinää. Äärimmäisenä vaihtoehtona osa teoksista joudutaan viemään töiden ajaksi muualle.

Muumimuseo
Muumimuseo
Jari Kuusenaho / Muumimuseo

TampereMuumimuseon vetonaula ovat lähes kolmekymmentä Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän rakentamaa kuvaelmaa. Ennen uuden museon avaamista kesällä 2017 jokainen niistä konservoitiin pieteetillä, mutta nyt yksityiskohtaisten teosten kestävyyttä joudutaan siitä huolimatta jännittämään. Museon naapurissa alkaa kevään aikana massiivinen jytinä, kun Tampere-talon viereen nousevan hotellin paalutukset alkavat.

Kahden taiteilijan yhteistyönä syntyneiden yksityiskohtaisten kuvaelmien materiaalikirjo on laaja. Niissä on käytetty kaikkea tulitikuista pikkukiviin, eikä teosten kestävyydestä ole tutkittua tietoa.

– Kuvaelmat lasketaan museoesineiksi, joille on määritelty erittäin herkän esineen rajat. Näiden tärinänkestävyyttä ei ole koskaan varsinaisesti testattu, sanoo museomestari Manu Alakarhu kulkiessaan Muumimuseon vitriinien välissä.

Tamperereen Muumimuseo
Marko Melto / Yle

Arkisena iltapäivänä Tampere-talon muumimaailmassa on hiljaista. Viikonloppuisin ja koululaisryhmien vieraillessa lattiaa sen sijaan tärisyttävät sadat jalkaparit. Tähän on vitriinejä asennettaessa varauduttu.

– Osa kuvaelmista kelluu tärinänvaimentimen päällä, ja se riittää tasaamaan asiakkaista syntyvää liikettä. Alakerroksen kuvaelmat ovat puolestaan betonilattialla, mikä on vakaampi ratkaisu, joten vastavärähtelijöitä ei tarvita, Manu Alakarhu sanoo.

Hiekkaharju saattaa pelastaa

Marriott-hotellin rakentaminen ihan Tampere-talon viereen alkaa kevään aikana. Muumimuseon arvokkaan kokoelman suhteen ei haluta ottaa mitään riskejä, ja niinpä asiantuntijoita konsultoidaan jo hyvissä ajoin ennen työmaajyrinän alkamista.

Tuoreimmasta asiantuntijatapaamisesta saatiin museomestarin ensihuojennukseksi hyviä uutisia.

– Kävi ilmi, että Tampere-talo on hiekkaharjulla, ja hiekka vaimentaa tärinää toisin kuin kallio. Parhaassa tapauksessa saattaa siis olla, ettei tärinä aiheuta meille juurikaan hankaluuksia, Manu Alakarhu sanoo.

Muumi-Talo Muumimuseossa
Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo

Äärimmäinen vaihtoehto on tietysti se, että teoksia joudutaan viemään pois museon tiloista.

Manu Alakarhu

Ennen varsinaisten rakennustöiden alkamista tullaan kuitenkin tekemään myös virallisia koepaalutuksia, joiden aikana museossa mitataan lattioiden tärinää.

– Mittausten jälkeen olemme viisaampia ja osaamme tehdä tarvittavat toimenpiteet. Äärimmäinen vaihtoehto on tietysti se, että teoksia joudutaan viemään pois museon tiloista, mutta onneksi meillä on muitakin mahdollisuuksia. Kuvaelmien alle voidaan esimerkiksi laittaa tärinänvaimennusmattoa, joka riittää hyvin pitkälle.

Artikkelia muokattu 15.2.2018 klo 12:22. Täsmennetty äärimmäisen vaihtoehdon, eli teosten siirtämisen museosta, koskevan vain kuvaelmia.

Lue myös: Tällainen on maailman ainoa Muumimuseo – Ensimmäiset japanilaisturistit paikalla jo tunteja ennen avajaisia (17.6.2017)