1. yle.fi
  2. Uutiset

Aseellisen ryöstön kohteeksi joutunut yrittäjä: "Onhan se sellainen järkytys, jota ei toivoisi koskaan tapahtuvan" – varkaat saivat saaliiksi vain muutamia satasia

Käsiaseella ja puukolla varustettu parivaljakko ryösti maanantaina R-kioskin Kannuksessa ja ST1-aseman Kalajoella. Yrittäjän on vaikea ymmärtää, että tällaista tehdään vain muutaman sadan euron tähden.

Aseellinen ryöstö
Kalajoen ST1 huoltamo huoltoasema aseellinen ryöstö Kalajoki
Kalajoen ST1-huoltamo joutui naiskaksikon ryöstön kohteeksi helmikuussa.Noora Haapaniemi / Yle

Kannuksessa ja Kalajoella tehtiin maanantai-iltana aseellinen ryöstö: ensin R-kioskiin Kannuksessa ja tunti siitä ST1:lle Kalajoelle. Kasvonsa peittäneellä kaksikolla oli mukanaan käsiase ja puukko. Ryöstäjät saivat molemmista saaliikseen olutta, tupakkaa ja vähän rahaa.

Kalajoen ST1:llä ryöstö tapahtui noin kello 20.50, vain kymmenen minuuttia ennen sulkemisaikaa. Huoltamolla oli siihen aikaan yksi työntekijä. Yrittäjä Asko Kärjä saapui paikalle viisi minuuttia ryöstön jälkeen.

Kärjä kertoo, että tapahtumat järkyttävät, mutta ryöstön aikaan töissä ollut työntekijä toimi juuri niin kuin on opetettu.

– Meillä on selvä ohjeistus, että oli sitten kyseessä kaljavaras tai joku muu, vastaan ei laiteta eikä ryöstäjiä yritetä estää. Sellaisessa tilanteessa koitetaan vain suojella itseä. Vuorossa ollut työntekijä toimi loistavasti: ei ärsyttänyt tai pannut vastaan ja sen takia selvisi ilman fyysisiä vammoja.

– Poliisikin kiitteli, kun katsoimme valvontakameran nauhalta, miten hän oli toiminut.

Yrittäjän kohdalle sattui nyt ensimmäinen aseryöstö

Kalajoella ryöstäjät pääsivät karkuun, vaikka poliisipartio ehti paikalle parissa minuutissa. Poliisin nopea toiminta oli tällä kertaa sattumankauppaa.

– Se oli aivan sattumaa, koska tässä lähellä oli ajettu kolari ja poliisipartio oli siellä. He olivat huoltamolla jopa ennen minua, vaikka minäkin tulin sinne vain kahden kilometrin päästä, kertoo yrittäjä Asko Kärjä.

Hänen yrittäjänhistoriassaan tämä oli ensimmäinen ryöstö, jossa työntekijää uhattiin ampuma-aseella.

– Onhan se sellainen järkytys, jota ei toivoisi koskaan tapahtuvan – televisiosta vain olen nähnyt tällaista tähän asti. Minulla on takanani vuosia ja vuosia yrittäjänä, eikä tällaista ole tapahtunut koskaan.

Kriisiapua tarjolla

ST1-huoltamon yrittäjä Asko Kärjä sanoo, että työntekijöille järjestetään kriisiapua heti tiistaina. Tapaus järkyttää koko työyhteisöä.

– Mielessä olevat asiat käydään välittömästi läpi koko porukan kesken, ja kaikille annetaan mahdollisuus puhua. Ennen kaikkea käydään läpi sitä, miten tällaiset tapaukset voitaisiin estää, että uskallettaisiin olla myös yksin työmaalla. Nämä kaikki asiat joudutaan käymään tarkasti läpi.

Mielessä kysymys: miksi?

Kannuksen R-kioskista ja Kalajoen ST1:ltä ryöstäjien matkaan tarttui tupakkaa, olutta ja rahaa. Huoltoaseman kassa oli pieni.

– Ei tässä puhuta kuin muutamasta sadasta eurosta. Meillä on ohjeistus, että kassassa ei koskaan pidetä rahaa juuri tämän takia, että varkaat ymmärtäisivät, ettei huoltamoita kannata ryöstää, kun sieltä ei saa rahaa.

Kärjää surettaa, että pienen summan takia tehdään näin vakava rikos.

– Kyllä tämä järkyttää. Epäilys on tietysti, ettei tässä ole oltu aivan täydellä järjenjuoksulla mukana – onko siellä huumeita tai jotakin tällaista taustalla sitten. Ihmettelen, että joku ryöstää satasia, vaikka teosta saa vankeutta pitkäksi aikaa sitten, kun jää kiinni.

Lue seuraavaksi