Yliopistoväki jätti lakkovaroituksen

Pistelakko pysäyttäisi Helsingin yliopiston vuorokaudeksi kuun lopussa.

työtaistelut
Helsingin yliopiston ulko-ovet.
Petteri Paalasmaa / AOP

Yliopiston henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Juko, JHL ja Pardia ovat jättäneet lakkovaroituksen. Järjestöt kertovat tiedotteessaan, että ne toteuttavat vuorokauden mittaisen pistelakon Helsingin yliopistossa 28.2, jos työehdoista ei päästä sopuun ennen sitä.

Työntekijärjestöt kertovat myös harkitsevansa työtaistelutoimien laajentamista, jos neuvotteluratkaisua ei synny.

Yliopiston henkilöstö on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen. Työehtosopimusneuvottelut katkesivat maanantaina, kun työnantajia edustava Sivistystyönantajat ei korottanut viimeviikkoista palkkatarjoustaan. Työnantajapuolen mukaan edellytyksiä uuteen palkkatarjoukseen ei ollut.

– Työnantajan väheksyvä asenne henkilöstöä kohtaan on näkynyt yli kahden kuukauden neuvotteluprosessin ajan. Tässä tilanteessa meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vauhdittaa neuvotteluja painostustoimien kautta, työntekijäjärjestöt sanovat tiedotteessaan.

Helsingin yliopistossa työskenteli Sivistystyönantajien vuonna 2016 keräämien tietojen mukaan vajaat 7 000 ihmistä. Edellisen kerran yliopistoväki antoi lakkovaroituksen vuonna 2010.