Tukholman kuorma-autoiskusta syytetty tunnustaa terroriteon – Motiivi oli luoda pelkoa ja lopettaa Ruotsin taistelu Isisiä vastaan

Terroriteosta syytetty Rakhmat Akilov tuijotti oikeussalissa papereitaan, kun syyttäjä kävi läpi terrori-iskussa kuolleet ja loukkaantuneet sekä heidän vammansa.

Tukholman isku 2017
Media ja yleisö jonottaa sisäänpääsyä saliin.
Media ja yleisö jonottavat sisäänpääsyä oikeussaliin Tukholmassa.Riikka Uosukainen / Yle

Tukholman terrori-iskun oikeudenkäynti alkoi syytteiden lukemisella. Syytetty on uzbekistanilainen Rakhmat Akilov. Hän ajoi perjantai-iltapäivällä 7. huhtikuuta 2017 kuorma-autolla väkijoukkoon Tukholman keskustassa Drottninggatanilla. Viisi ihmistä kuoli ja useita loukkaantui.

Akilov saapui Tukholman käräjäoikeuteen kädet sidottuina vihreissä vankilavaatteissa. Hän istui selin yleisöön, välissä oli panssarilasi.

Syyttäjä Hans Ihrman kertoi terroriteon kulun. Hän luki koskettavasti ääneen kuolleiden sekä loukkaantuneiden nimet ja kertoi heidän vammoistaan. Akilov kuunteli uhrien nimien lukua katse suunnattuna alaspäin papereihin.

Asianomistajia on yhteensä 150.

Akilov seurasi oikeudenkäyntiä tarkasti. Hän teki merkintöjä ja kääntyi venäjänkielen tulkkinsa sekä asianajajiensa puoleen. Välillä hän vilkuili taakseen yleisöön.

Akilovia kuullaan ensi viikolla

Rakhmat Akilovin puolustusasianajaja Johan Eriksson kertoi salissa, että Akilov tunnustaa terrorismirikoksen, terrorismirikoksen yrityksen sekä vaaran aiheuttamisen. Hän ei vastusta myöskään todistusaineistoa.

– Rakhmat Akilov otti kuorma-auton ja ajoi sillä kuten syyttäjä väittää, Eriksson sanoi.

– Motiivina oli luoda pelkoa ja lopettaa Ruotsin osallistuminen Isis-järjestön vastaiseen taisteluun.

Akilovia itseään kuullaan ensi tiistaina. Puolustusasianajajansa mukaan Akilov haluaa itse kertoa teostaan ja motiiveistaan oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä vaatii Akiloville elinkautista tuomiota ja karkotusta Ruotsista. Hänen mukaansa tavoitteena on, ettei Akilov enää koskaan ole vapaana Ruotsissa.

Myös tavalliset ruotsalaiset pääsevät seuraamaan oikeudenkäyntiä. Leif Bergström jonotti aamulla pääsyä yleisölle tarkoitettuun saliin. Yleisöpaikkoja on 40. Bergströmin mielestä terroririkoksesta käytävä oikeudenkäynti on erityisen kiinnostava. Hän pyrkii pääsemään paikalle muinakin päivinä.

Leif Bergström jonotti aamulla seuraamaan terroririkoksesta käytävää oikeudenkäyntiä.
Leif Bergström jonotti aamulla seuraamaan terroririkoksesta käytävää oikeudenkäyntiä.Riikka Uosukainen / Yle

Medialle on varattu 90 paikkaa. Oikeudenkäynnin kuvaaminen on ehdottomasti kielletty, joten ruotsalaismediossa kuvataan oikeussalin tapahtumia piirroksin.

Oikeudenkäynti kestää toukokuulle saakka. Tuomiota odotellaan juhannuksen alla.

Aiheesta muualla:

Rättegången mot Akilov har startat (siirryt toiseen palveluun)