Ravintolayrittäjä Maija Silvennoinen seksuaalisesta häirinnästä: "Vanhat herrat puristelivat milloin pakarasta, milloin mistäkin"

Asiakkaiden temput hyväksyttiin, koska palkasta iso osa tuli tippeinä. Tuoreen kyselyn mukaan työelämässä olevat nuoret naiset ovat usein seksuaalisen häirinnän kohteita.

seksuaalinen häirintä
Maija Silvennoinen
Maija Silvennoinen on tunnettu ruokakirjailija, ravintolayrittäjä ja tv-kokki. Hän pitää kasvisravintolaa Jyväskylässä.Mikko Koski / Yle

Mitä nyt paheksutaan, kuului takavuosina osaksi työtä. Kokenut ravintola-alan ammattilainen, yrittäjä Maija Silvennoinen kertoo, että hänkin koki nuorena ravintolatyöntekijänä seksuaalista häirintää, mutta silloin siihen suhtauduttiin sallivammin kuin nykyään.

– Ei se silloin ollut seksuaalista häirintää, vaan se kuului ihan normaaliin työhön. Siellä vanhat herrat puristeli milloin pakarasta, milloin mistäkin, mutta se kuului siihen juttuun ja tarjoilijana sai näin tippiä paremmin. Ei se silloin ollut häiritsevää, se kuului siihen kulttuuriin, Silvennoinen huomauttaa.

Silvennoisen mukaan miestarjoilijat olivat ravintolasalissa puristelujen kohteena yhtä lailla.

– Löytyi vanhempia naisia, jotka ihan mielellään puristeli pakaroita.

EK:n tiistaina julkaiseman tutkimuksen mukaan seksuaalinen häirintä kohdistuu työelämässä selkeästi yleisimmin nuoriin naisiin ja eniten häirintää tulee asiakkailta.

"Muuten et olisi saanut palkkaasi"

Silvennoisen mukaan takavuosien puristelijat käyttäytyivät kuitenkin muuten hyvin.

– Puristelijat olivat juuri näitä vuorineuvoksia, joilla oli muuten hyvät käytöstavat ja se kuului ravintolakulttuuriin. Tämän päivän nuorella sukupolvella ei ole sitä käytöstapakulttuuria. Käyttäydytään huonosti toisia ihmisiä kohtaan.

Silvennoisen mukaan puristelut pepusta ja muut jutut hyväksyttiin, koska palkasta iso osa tuli tippeinä asiakkailta.

– Muuten et olisi saanut palkkaasi. Kun tarjoilijat työskentelivät prosenttipalkalla, niin tilipussi olisi jäänyt aika pieneksi. Sun piti miellyttää (asiakkaita). Mutta en muista, että koskaan olisi ollut mitään negatiivista.

– Toki me joskus puhuttiin, että taas tuo ilkeä tyyppi tulee, mutta se kestettiin, koska olit töissä ja tienasit sillä.

Mutta ihan mitä tahansa ei hyväksytty asiakkailtakaan ja napakasti huomautetiin, jos käytös meni yli tietyn rajan.

– Kyllä siitä sanottiin. Meillä oli itsesuojeluvaisto itse kullakin niin salin puolella kuin keittiössäkin. Puolemme osasimme pitää. Tänä päivänä nykysukupolvea ei ole ehkä kasvatettukaan niin vahvaksi luonteeltaan, että osataan pitää puolensa. Ollaan vähän arkoja ja herkempiä. Meidän vähän vanhempien on ollut pakko sanoa näpit irti ja se on ollut ihan normaalia, eikä siihen ole tarvinnut muiden puuttua.

Lue myös:Kysely: seksuaalinen häirintä kohdistuu pääosin nuoriin naisiin – asiakkaat suurin häiritsijäryhmä