Ratikan rakentaminen vie penkkariajelut uudelle reitille Tampereella

Ydinkeskustan sijaan abiturientteja ajelutetaan torstaina Tammelassa. Uusi reitti on todennäköisesti käytössä myös seuraavina vuosina.

penkkarit
Penkkarireitti kulkee tänä vuonna uutta reittiä
Penkkarijulisteita kannattaa tänä vuonna lähteä katsomaan ennemmin Tammelan- kuin Keskustorille.Yle Tampere / Google

Penkkariajelut ajetaan tänä vuonna aivan uudella reitillä Tampereella. Syynä on Hämeensillan remontti ja ratikan rakentaminen.

– Uskon, että jokainen Tampereen keskustassa käynyt ymmärtää, ettei sinne voi lähteä yli 50 kuorma-autolla ajelemaan. Hämeenkatu on remontissa emmekä halua ruuhkauttaa Hämeenpuistoa ja Satakunnankatuakaan, sanoo lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio Tampereen kaupungilta.

Niinpä tällä kertaa abiturientteja kuljettavat kuorma-autot eivät lähdekään rautatieaseman kokoontumispaikalta Hämeenkadulle, vaan suuntaavat Rautatienkatua Erkkilän sillalle ja Tammelaan.

Hämeenkadun pätkä perinteen vuoksi

Tammelan puistokatua autoletka etenee yliopistolle, jonka edestä käännytään Kalevantietä oikealle. Reitti jatkuu Hatanpään valtatietä Koskipuistoon, jossa päästään ajamaan muutaman korttelin verran Hämeenkatua takaisin rautatieasemalle. Siellä käydään kääntymässä taas uudelle kierrokselle.

– Perinteinen penkkarireittihän on kulkenut eestaas Hämeenkatua. Halusimme säilyttää perinteestä edes sen pienen pätkän. Vähän jännittää, miten letka selviää sumppaamatta tuon rautatieaseman kierroksen, Suonio sanoo.

Lenkin pituus on 3,4 kilometriä. Se on siis yhtä pitkä kuin aiempi reitti Hämeenkadulla ja keskustassa.

Tammelantorin seudulla näkee hyvin

Tänä vuonna saatavien kokemusten ja rakennustöiden edistymisen perusteella punnitaan, toimiiko nyt ajettava reitti myös jatkossa. Aika varmaa kuitenkin on, että perinteistä reittiä ei päästä ajamaan ainakaan muutamaan vuoteen.

Yleisön kannalta hyviä katselu- ja karkinkalastuspaikkoja löytyy reitin varrelta useita. Koeajossa ajosuunta valikoitui juuri siksi, että näin päin ajettu on yleisön kannalta parempi. Jorma Suonio ennustaa, että Hämeenkadun varressa on tänäkin vuonna paljon yleisöä. Myös Hatanpään valtatien alkupäässä, Koskipuistossa näkee hyvin.

Penkkarijuliste
Kalevan lukiolaiset jaksoivat viime vuonna vitsailla muun muassa lukiossa riehuneesta norovirusepidemiasta.Petri Aaltonen / Yle

– Mutta yhtä hyvin kannattaa lähteä vaikka Tammelantorin kohdalle. Siinä on aika kiva paikka, hän vinkkaa.

Abiturienttien lukuloman käynnistävät penkkarit ovat tänä vuonna torstaina 15. helmikuuta. Ajelu käynnistyy kello 12. Yle lähettää tamperelaisten abiturienttien ajelun suorana Yle Areenassa.