Lähes puoli miljoonaa räjähdettä nostettu Kallavedestä: 20 vuoden jättiurakka loppusuoralla

Viereen rakentuvan Savilahden alueen turvallisuus halutaan varmistaa nostamalla järveen upotetut räjähteet.

Kuopio
Puolustusvoimat nostavat räjähteitä Kuopion Savilahdesta talvella 2018
Antti Karhunen / Yle

Neulalahden ja viereisen Savilahden pohjamudista alettiin kaivaa räjähteitä 1990-luvun lopussa. Tuolloin nostot antoivat isoja saaliita kuten käsikranaatteja ja tykistökranaatteja.

Työtä on jatkettu vuoden 2011 jälkeen monella eri kerralla, yleensä talvella. Tämänkertaiset nostot aloitettiin viikko sitten ja ne jatkuvat maaliskuun alkuun.

– Meillä on nyt töissä sukeltajaryhmä ja teemme myös konenostoa pienellä 60 litran kauhalla 30 metrin syvyydestä. Yhteensä viikon aikana on saatu talteen jo 1 500 tuotetta. Osa niistä on kaivettu Neulalahden pohjasta 1,5-metrisen mutakerroksen alta. Olemme nostaneet käsikranaatin sytyttimiä, vanhoja tykistön sytyttimiä, erilaisia räjäyttimiä ja nalleja, kertoo raivaustöiden johtaja, yliluutnantti Janne Aittamaa Kainuun prikaatista.

Räjähteitä kipattiin toisen maailmansodan jälkeen Kuopiossa järveen todella paljon ja kireällä aikataululla valvontakomission vaatimuksesta. Myöhemmin käytäntöä jatkettiin rauhan aikanakin aina 1970-luvun lopulle asti lähellä sijainneista asevarikosta ja ammuslataamosta.

– Ynnäilimme juuri lukuja yhteen. 1990-luvulla nostettiin yli 100 000 räjähdettä. Vuoden 2013 jälkeen on nostettu 316 500 räjähdettä. Isompia tuotteita, kuten kranaatteja, on 16 500 ja loput on pienmateriaalia, laskee Aittamaa.

Työt etenevät aikataulussa

Neulalahden ja Savilahden alue on nimetty Kuopion kärkihankkeeksi. Alueelle havitellaan 34 000 asukasta, opiskelijaa ja työntekijää ensi vuosikymmenellä. Kokonaishinta on miljardin verran.

– Kaikki se materiaali, joka on tiedossamme ja toteamme, että siitä on riski maanrakentamisen tai virkistyskäytön kannalta, pyritään saamaan pois. Sataan prosenttiin emme tule pääsemään. Kun emme varmuudella tiedä, paljonko järveen on upotettu, emme voi sanoa, että nyt se viimeinenkin tarvike on otettu pois, Aittamaa sanoo.

Työ on määrä olla valmis vuoden 2019 lopussa.

– Tällä hetkellä olemme aikataulussa. Jos ei mitään mullistavaa satu, tavoitteessa pysytään, Aittamaa uskoo.