Tiessalo: Rakastan sinua ystävä – ja nyt ole hyvä ja häivy elämästäni

Jopa terveys on vaarassa, kun ystävyys muuttuu myrkylliseksi. Pelasta itsesi ja jätä hänet.

ystävyys
Paula Tiessalo
Yle Uutisgrafiikka

Aah, mikä onkaan ihanampaa kuin jakaa salaisuuksia ystävän kanssa! Bailata bestiksen kanssa aamutunneille ja hoiperrella snägärin kautta kotiin!

Skoolata, kun toinen on saanut elämänsä työpaikan. Itkeä yhdessä kaljatuoppiin tai viinilasiin, kun puoliso on jättänyt.

Joskus ystävyys kuitenkin kuluttaa energiaa sen sijaan, että se antaisi iloa ja voimaa. Kaikissa läheisissä ystävyyssuhteissa on vaikeita hetkiä ja riitojakin. Joskus niitä kasautuu kuitenkin liikaa.

Tunnistatko sinä myrkyllisen ystävyyssuhteen tunnusmerkit?

Yhdessä vietetyn ajan jälkeen olosi on surkea. Tapaamiset sovitaan aina hänen aikataulujensa ja menohalujensa mukaan, ei sinun. Ystäväsi arvostelee sinua, vähättelee saavutuksiasi ja kehuskelee omillaan.

Hän on kateellinen ja korostetun kilpailunhaluinen. Jos sinä hiihdät 10 kilometriä, hän kertoo hiihtäneensä 20. Jos sinä kerrot leiponeesi herkullisia pullia, hän kehuu jättäneensä hiilarit pois ruokavaliostaan, koska ne ovat vaarallista höttöenergiaa.

Hänen pitää aina saada viimeinen sana. Hän puhuu jatkuvasti itsestään, eikä kysy mitä sinulle kuuluu. Hän tekee monin tavoin selväksi, että sinä et ole tarpeeksi hyvä. Et ystävänä, etkä oikein muutenkaan.

Jatkuva kinastelu ystävän kanssa nostaa stressihormonitasoja.

Ystävyytenne on muuttunut myrkylliseksi. Ja se voi vaarantaa jopa fyysisen terveytesi.

Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan stressaavat ystävyyssuhteet nostavat kehon proteiinitasoja (siirryt toiseen palveluun). Se puolestaan voi altistaa erilaisille sisäisille tulehduksille, jotka ovat myötävaikuttamassa moniin vakaviin terveysongelmiin.

Lisäksi jatkuva kinastelu ystävän kanssa nostaa stressihormonitasoja, mikä huonontaa vastustuskykyä.

*Henkiselle hyvinvoinnille myrkyllinen ystävä vasta vaarallinen onkin. *Jatkuva arvostelu kolhii itsetuntoasi. Ystävän aikataulujen ja mielihalujen mukaan pomppiminen saa sinut kokemaan itsesi vähemmän tärkeäksi. Kun sinun kuulumisiasi ei kysytä, sinusta tuntuu, ettet ole ystävällesi kiinnostava etkä tärkeä.

Ystävä muistaa kysyä miten se mammografia meni.

Eniten sattuu luottamuksen pettäminen ja epälojaalisuus. Kun kuulet vain ystävällesi kertoman salaisuuden levinneen laajemmalle kaveripiirille, on aika vilkuttaa ystävyydelle hyvästit.

Jos otat hänen käytöksensä puheeksi, hän todennäköisesti loukkaantuu. Eihän hän tarkoituksella pahoita mieltäsi! Ystävänä vaan antaa neuvoja. Ja täytyyhän ystävien pystyä olemaan toisilleen rehellisiä!

Rehellisyys on eri asia kuin toisen satuttaminen tai mitätöiminen. Myös rehellisyydellä on rajansa: aina ei kannata paukattaa mielipidettä päin ystävän naamaa. On myös hyvä muistaa, ettei mielipide ole yhtä kuin totuus.

Helppoa ystävän jättäminen ei ole. Se voi olla jopa vaikeampaa kuin seurustelukumppanin, koska ystäväbänksien jälkeen sinulta ehkä puuttuu se olkapää, jota vasten lohduttautua. Pitkä yhteinen historia ja sama kaveripiiri vaikeuttavat suhteen lopettamista.

Ystävyyden katkaiseminen on vaikeaa myös siksi, että perhe- ja sukusiteiden löyhentyessä ystävistä on monelle tullut elämän tärkein tukiverkosto. Esimerkiksi tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan ystävät alkavat jo olla perhettä tärkeämpiä onnellisuuden ja turvan tarjoajia.

Hyvän ystävän ovelle voit koputtaa kun maailmasi säkenöi kirkkaimmillaan tai syöksyy pimeään kuiluun. Ystävä muistaa kysyä miten se mammografia meni ja minkä lukion lapsesi sitten valitsi. Ystävä haluaa viettää aikaa kanssasi ja näkee vaivaa yhteisen ajan löytämiseksi.

Jos ystävyys on myrkyttynyt, mutta suhteen päättäminen kertaheitolla tuntuu liian tylyltä, ota silloin vähitellen etäisyyttä ystävääsi. Voit kertoa, että koet ystävyytenne epätasa-arvoisena tai että ystävyys ei enää tee sinua onnelliseksi.

Pelasta itsesi hakeutumalla uusien ihmisten seuraan. Ole avoin uusille kohtaamisille.

Kun tapaat mielenkiintoisen ihmisen, tee rohkeasti aloite. Kysymys ”mennäänkö joskus kahville” ei ole suuri askel ihmiskunnalle, mutta se voi olla jättimäinen loikkaus ihmissuhteelle.

Ja myrkyllisestä ystävyyssuhteesta toipuvalle uusi, hyväntahtoinen ystävyyssuhde on parasta lääkettä.

Paula Tiessalo

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveys- ja hyvinvointiaiheisiin erikoistunut toimittaja, joka yrittää ymmärtää itseään ja muita. Kiittää Riinaa, Johannaa, Hannaa ja Miaa ystävyyden tähtihetkistä.