Paperit eivät ole este Uudenkaupungin autotehtaan jättirekrytoinneille: "Pystymme tarjoamaan työpaikkaa koulutuspohjasta riippumatta"

Koska vastaavia hommia ei Suomessa ole, Valmet Automotive kouluttaa itse omat autonrakentajansa.

Valmet Automotive
Autotehdas
Mikael Rydenfelt / Yle

Valmet Automotiven Uudenkaupungin tehtaalta (siirryt toiseen palveluun) kuultiin tiistaina hyviä uutisia: tänä vuonna tehdas palkkaa tuhat uutta työntekijää.

Minkälaisia hommia sitten on luvassa?

Tehtaan henkilöstöjohtajan Tomi Salon mukaan tarvetta on kaikenlaisille työntekijöille kautta koko autotehtaan.

Suurin syy uusiin rekrytointeihin on Mercedeksen uuden A-Mersun tuotannon aloittaminen myöhemmin tänä vuonna. Kuin enteellisesti Mercedes-Benzin verkkosivuilla mainostetaan A-sarjaa (siirryt toiseen palveluun) mainoslauseella "Valmiina uuteen sukupolveen".

Väkeä kaikkiin tehtäviin

"Uutta sukupolvea" valmistellaan rekrytoimalla tuotantohenkilöstöä hitsaamon, maalaamon, kokoonpanon sekä sisäisen logistiikan tehtäviin. Ainakin näistä tehtävistä tehdas tiedottaa.

– Akuutti rekrytointitarve on tuotannon esimiehille eli toimihenkilötehtäviin. Ne ovat olleet auki jo viikon, pari ja tällä päivämäärällä aukaistaan lisää paikkoja.

Aluksi palkataan useampi kymmenen toimihenkilöä tuotantoon, tukitehtäviin ja suunnittelupalveluihin.

Jatkuva työvoiman tarve

Koska tehdas on suuri, tohina on sen mukainen, Salo kertoo.

– Meillä on jatkuva tarve autonrakentajille. Kun ollaan yli 4 000 ihmisen tehdas, niin totta kai ihan luonnollisen poistuman kautta porukkaa lähtee. Kymmenittäin kuukaudessa rekrytoidaan. Se tarve on jatkuva, Salo sanoo.

Hän kertoo konkreettisena esimerkkinä vuodenvaihteen, jolloin tehtaalta marssi pelkästään armeijan harmaisiin 70 autonrakentajaa. Päälle tulevat eläköitymiset, koulujen ja opintojen aloitukset, Salo luettelee.

– Laajamittaisempi rekrytointi autonrakentajiin tullaan käynnistämään kevään aikana siten, että painopiste työssä aloittamiselle menee touko-, kesä- ja heinäkuun ajalle.

Tehdas hoitaa koulutuksen

Millaisilla papereilla Uuteenkaupunkiin sitten kannattaa hakea?

– Hakea voi ihan minkälaisella koulutuksella vaan. Mehän olemme poikkeuksellinen työnantaja näillä tämän hetken työmarkkinoilla. Pystymme tarjoamaan työpaikkaa oikeastaan koulutuspohjasta riippumatta. Se on meidän etumme.

– Oikeastaan meidän pitääkin kouluttaa kaikki meidän henkilöt itse, koska ei ainakaan Suomesta löydy vastaavaa toimintaa eikä vastaavaa osaamista mistään. Silloin tullaan siihen, että koulutustausta voi olla mikä vaan.

Salo kehaisee, että enemmänkin oma halu ja kyky oppia uutta ja nopeasti ovat avainasemassa.

– Sillä saa uuden ammatin hyvinkin nopealla aikataululla.

– Sinänsä mitään uusia tehtäviä ei tule, vaan laajennamme vain jo olemassa olevaa porukkaa eli tuotantotyöntekijät tehtaan eri osastoille ovat määrällisesti pääosassa.

– Nyt tehdään vain ja ainoastaan Mercedeksen GLC:tä (siirryt toiseen palveluun) ja sitten rinnalle tulee uusi A-sarja, joka tulee jatkamaan viime vuonna päättyneen edellisen A-sarjan tarinaa.

Asuntojen uskotaan riittävän

A-sarjan tarinanjatkajilla saattaa olla kuitenkin yksi pulma: mistä asunto? Kortteerin suhteen henkilöstöjohtaja Salo on toiveikas, sillä Uuteenkaupunkiin on valmistunut uusia asuntoja.

Salon arvion mukaan tilanne on nyt parempi kuin viime vuonna, jonka aikana rekrytoitiin parisen tuhatta työntekijää.

Uudenkaupungin lisäksi parisen tuhatta käy tehtaalla naapurikunnista. Ne saanevat nopeasti taas lisää asukkaita.

*Lue lisää: *Ilpo Korhonen väistyy Uudenkaupungin autotehtaan johdosta – viime vuoden tulos on pettymys