Hyppää sisältöön

Yaran kaivokselta pääsi liikaa kiintoainetta vesistöön – lähivesien laatu erityistarkkailuun

Syynä viime perjantaina havaittuun häiriöön oli Sikopuron selkeytysaltaaseen muodostunut tavallista paksumpi jääkansi.

Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Siilinjärvellä lannoitevalmistaja Yaran kaivokselta johdettavissa vesissä on todettu lupa-arvot ylittäviä kiintoainepitoisuuksia, yhtiö tiedottaa.

– Meillä on luparaja, kuinka paljon kiintoainesta saa olla vedessä keskimäärin kuukaudessa. Nyt tuo raja ylittyi ja teimme asiasta ilmoituksen ympäristöviranomaiselle, kertoo kaivoksen johtaja Teija Kankaanpää.

Kohonneet pitoisuudet todettiin viime perjantaina Sikopuron selkeytysaltaan kautta Sikopuroon johdettavissa vesissä. Syynä häiriöön oli Yaran mukaan selkeytysaltaaseen muodostunut tavallista paksumpi jääkansi. Altaassa oli sulana vain kapea uoma, ja vesi irrotti virratessaan mukaansa pohjalle jo laskeutunutta maa-ainesta.

Pumppaus altaaseen lopetettiin ja vesien ulospääsy estettiin. Juoksutusta jatketaan vasta kun yhtiö pystyy varmistamaan, että kiintoainesta ei enää kulkeudu veden mukana yli sallitun määrän.

Sameaa vettä ehti virrata Sikopuroon arviolta noin 4 000 kuutiometriä. Suurin osa Sikopurosta on Yaran kaivosalueen sisällä. Arvion mukaan valtaosa kiintoaineesta on jäänyt kaivoksen osuudelle.

Yara tarkkailee nyt tehostetusti vedenlaatua Sikopurossa ja läheiseisessä Kuuslahdessa, joka on osa Juurusvettä.