1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Patria

Patrian toimitusjohtaja myöntää virheen: Ugandassa kuolleelle suomalaiselle annettiin lupa markkinoida – "Harkinta petti"

Ugandassa liikematkalla ollut noin 40-vuotias suomalaismies löytyi viime viikolla kuolleena hotellihuoneesta Kampalassa.

Olli Isotalo Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Puolustusteknologiaa valmistavan Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo myöntää yhtiön tehneen virheen, kun se antoi suomalaiselle liikemiehelle luvan markkinoida Patrian tuotteita Ugandassa.

Ugandassa liikematkalla ollut noin 40-vuotias suomalaismies löytyi viime viikolla kuolleena hotellihuoneesta Kampalassa. Ugandan poliisi tutkii tapausta.

Miehellä oli lupa markkinoida Patrian tuotteita myös Mosambikissa, kertoo Isotalo Ylen haastattelussa. Isotalo on suorassa haastattelussa myös Ylen A-studiossa tiistai-iltana. Lähetystä voi seurata Areenasta kello 21 lähtien.

Ugandassa kuollut liikemies oli ottanut ensimmäisen kerran yhteyttä Patriaan jo viime vuoden alussa ja tarjonnut palveluksiaan. Isotalon mukaan mies oli tehnyt erilaista markkinointityötä useissa eri maissa.

Patria ei kuitenkaan tuolloin tehnyt sopimusta miehen kanssa. Mies otti kuitenkin yhteyttä Patriaan uudelleen tämän vuoden tammikuussa ja kertoi lähtevänsä liikematkalle Afrikkaan.

Tällöin Patrian myyntipäällikkö sopi miehen kanssa, että tämä voi esitellä Patrian tuotteita Ugandassa ja Mosambikissa. Mies kertoi tapaavansa matkan aikana maiden ministereitä.

"Harkinta petti"

Toimitusjohtaja Olli Isotalon mukaan myyntipäälliköllä ei kuitenkaan ollut riittäviä valtuuksia luvan antamiseen.

– Harkinta petti, sillä lupa olisi vaatinut myyntipäällikön esimiehen suostumuksen ja Patrian oman prosessin mukaiset selvitykset, hän sanoi.

Jo maanantaina Patria kertoi, että miehen oli matkansa aikana tarkoitus markkinoida myös puolustusteknologiaa valmistavan Patrian tuotteita, mutta Patrialla ei ollut virallista sopimusta miehen kanssa.

Kirjallinen lupa jakaa Patrian esitteitä

Patria oli käynnistänyt miehestä taustaselvityksen, jossa ei kuitenkaan löytynyt mitään esteitä yhteistyölle. Sen sijaan Ugandaa ja Mosambikia koskevat maaselvitykset olivat jäänet tekemättä.

– Uganda on muun muassa Transparency Internationalin listalla ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Patria ei pyri sinne kauppasuhteisiin, Isotalo sanoi.

Ennen sopimusta kaikille konsulteille tehdään taustaselvitys, joissa käydään läpi muun muassa henkilön yrityksiin liittyvät sopimusasiat, taloudellinen tilanne, maine, mahdolliset tuomiot ja muut liikesuhteet.

Myös entinen ministeri Suvi Lindén on ollut samalla matkalla Ugandassa. Isotalo sanoo Patrian kuulleen, että Lindén on lähdössä samanaikaisesti Afrikkaan. Isotalon mukaan Lindénillä ja Patrialla ei kuitenkaan ole minkäänlaista yhteistyötä.

Kuolinsyy ei ole vielä tiedossa

Ulkoministeri Timo Soini sanoi tiistaina, että ulkoministeriö seuraa suomalaismiehen kuolemantapausta tiiviisti.

– Tapaus herättää aina huolta ja huhuja mutta mitään tietoa kuolinsyystä ei vielä ole, Soini sanoi.

Soinin mukaan Ugandaan ei ole tällä hetkellä vireillä minkäänlaisia asevientilupia.

Lue lisää:

Suomalaismies kuoli epäselvissä oloissa Ugandassa – mies markkinoi maassa Patrian aseita