1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aseteollisuus

Suomalaisen liikemiehen kuolema Ugandassa edelleen mysteeri – tämän tiedämme nyt, mutta moni kysymys vielä auki

Asevalmistaja Patria myöntää toimineensa virheellisesti. Turvallisuusviranomaiset kertovat Iltalehdelle suomalaisen miehen joutuneen huijauksen uhriksi.

Ugandan pääkaupunki Kampala helmikuussa 2016. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Suomalaisen liikemiehen kuolema viime viikolla Ugandan pääkaupungissa Kampalassa on edelleen selvittämättä.

Julkisuuteen tulleissa tiedoissa on paljon ristiriitaisuuksia, ja myös asevalmistaja Patria on täsmentänyt lausuntojaan tekemiensä sopimusten suhteen.

Kampalan kaupunginpoliisin tiedottaja Emilian Kayima kertoi tiistaina, että suomalaisen kuolinsyyn toksikologiset tutkimukset eivät vielä ole valmistuneet.

Kayima arvelee, että alunperin tänään valmiiksi odotettu raportti julkaistaan huomenna keskiviikkona.

Epäselväksi on myös jäänyt, mikä on liikemiehen mukana nähdyn ugandalaisnaisen osuus tapahtumissa. Ugandalaistiedotusvälineiden mukaan miehen hotellihuoneessa käynyt nainen vangittiin mutta vapautettiin myöhemmin.

Asevalmistaja Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo kertoo Ylen haastattelussa, että liikemies sai sittenkin Patrialta kirjallisen luvan viedä Kampalaan yhtiön markkinointiesitteitä ja kertoa Patrian toiminnasta ugandalaisille päättäjille. Hänellä oli lupa markkinoida Patriaa myös Mosambikissa.

– Valitettavasti harkintamme petti tässä tapauksessa, Isotalo sanoo.

Vielä eilen Patrian markkinointijohtaja Birgitta Selonen sanoi Aamulehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Patria ei tiedä, "millä matkalla mies varsinaisesti oli Ugandassa".

Ylelle Selonen kertoi, että Patria ei ollut ehtinyt solmia miehen kanssa virallista konsulttisopimusta.

Toimitusjohtaja Isotalon mukaan virhe tapahtui siinä, että lupapäätöksen myönsi yksittäinen myyntipäällikkö. Kysymykseen, olisiko kirjallinen lupa pitänyt tulla yhtiön korkeimmalta taholta, Isotalo vastaa: kyllä.

Liikemies oli ollut Patriaan yhteydessä jo vuosi sitten, ja silloin Patria aloitti tämän taustan tutkimisen. Tuolloin sopimusta ei kuitenkaan syntynyt, mutta mies otti uudelleen yhteyttä Patriaan viime kuun lopussa ollessaan lähdössä Afrikkaan liikematkalle.

Isotalo muistuttaa, että Uganda on muun muassa Transparency Internationalin listalla ihmisoikeusrikkomusten takia, eikä Patria ole hakeutumassa sinne kaupantekoon.

Suomen Keskusrikospoliisi ei osallistu tapauksen tutkintaan, sillä Ugandan viranomaiset eivät ole lähettäneet asiasta virka-apupyyntöä Suomeen.

Ugandan poliisi vahvisti Ylelle maanantaina, että liikemies oli saapunut Ugandaan väärennetyn kutsukirjeen turvin. Väärennöksen allekirjoittajaksi oli merkitty Ugandan valtion sisäisen turvallisuuspalvelun ISO:n johtaja, eversti Frank Bagyenda Kaka.

Iltalehden haastattelema Frank Bagyenda Kaka kertoo (siirryt toiseen palveluun), että lentokentän viranomaiset olivat ilmoittaneet hänelle miehen yrityksestä saapua maahan väärennetyllä kutsukirjeellä.

Suomalainen mies on Kakan mukaan joutunut huijauksen uhriksi. Hän kertoo Iltalehdelle, että yksi huijareista otettiin kiinni jo lentokentällä ja nyt kaikki huijaukseen osallistuneet on otettu kiinni.

Suomalaista miestä ei pidätetty saapumisen yhteydessä, vaan hänet vietiin hotellille mistä hänet löydettiin kuolleena seuraavana aamuna.

Uutista täydennetty klo 20.50 Iltalehden tiedoilla.

Lue myös:

Patrian toimitusjohtaja myöntää virheen: Ugandassa kuolleelle suomalaiselle annettiin lupa markkinoida – "Harkinta petti"

Suomalaismies kuoli epäselvissä oloissa Ugandassa – mies markkinoi maassa Patrian aseita

**Aiheesta muualla: **

Nyt puhuu ugandalaisupseeri, jonka nimissä kuolleena löydetty suomalaismies meni maahan: ”Miksi ette kysy Lindéniltä? ” (siirryt toiseen palveluun)