"Ollaan toista kertaa menossa hiihtäen maaliman ympäri" – eläkeläisten mestaruushiihdoissa suoritus on tärkempää kuin sijoitus

Eläkeliiton hiihtomestaruuskisoissa vanhimmat osallistujat ovat ysikymppisiä. Kaksipäiväiset kisat järjestetään Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla.

Hiihtokilpailut
Kittiläläiset Eero Kurkinen ja Valma Keskitalo Eläkeliiton mestaruushiihdoissa Jalasjärvellä.
Kittiläläiset Eero Kurkinen ja Valma Keskitalo ovat hiihtomestaruuskisojen ikäkonkareita.Mirva Ekman / Yle

Jalasjärvellä Kiuaskallion maastossa oli laskiaistiistaina ruuhkaa, kun Eläkeliiton valtakunnallisiin hiihtomestaruuskilpailuihin (siirryt toiseen palveluun) osallistuvat noin 140 eläkeläistä sivakoivat ladulla. Kaksipäiväisissä kisoissa hiihdettiin tiistaina perinteisellä tyylillä, keskiviikkona vuorossa ovat vapaan tavan matkat. Kilpailun sarjat muodostuvat viiden vuoden välein alkaen 60-vuotiaista.

Talvinen sää ja hyvät puitteet loivat hiihtokilpailulle onnistuneet olosuhteet. Ladut olivat erinomaisessa kunnossa ja reitin vaativuus oli suunniteltu kilpailijoiden ikä huomioiden.

– Pahimmat nousut ja laskut on maastosta karsittu pois. Nuorimmat ikäluokat hiihtävät vähän vaativampaa lenkkiä, mutta sitten on myös käytännössä ihan tasamaata, kertoo järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Ahti Arokallio.

Arokallio iloitsee, että hiihtokisat jaksavat innostaa kaikenikäisiä ja Jalasjärvelle oli tultu kaukaakin.

– Tulokset on näissä kisoissa vähän suhteellinen asia. Osa on mukana ihan liikunnan riemusta. Se onkin erittäin hieno asia, että ihminen pitää itsestään koko elinkaarensa myös fyysisesti hyvää huolta.

Kalevi Vähäkylä starttaamassa kisaan.
Kalevi Vähäkylä starttaamassa kisaan.Päivi Rautanen / Yle

Olympiaedustajakin ladulla

Halikkolainen ampumahiihtäjä Kalevi Vähäkylä innostui osallistumaan tällä kertaa tavalliseen hiihtokilpailuun eli ilman kivääriä.

– Kyllähän se vähän outoa on ja ennen kaikkea kun hiihdetään perinteisellä, niin se on ihan mahdotonta. Mahtaako tästä mitään tullakaan, Vähäkylä naureskeli lähtöviivalla.

75-vuotiaiden sarjaan osallistunut Vähäkylä piti Kiuaskallion reittiä haastavana, sillä se suosi hänelle vierasta tasatyöntöä.

– Jos kymmenen parhaan joukkoon yltää, niin se on jo aika hyvin.

Vähäkylä kilpailee edelleen myös ampumahiihdossa, seuraava kisa on reserviläisten SM-kisat perjantaina Suonenjoella. Aktiiviurallaan Vähäkylä edusti Suomea mm. Grenoblen olympialaisissa vuonna 1968, tasan 50 vuotta sitten. MM-kisoissa vuotta myöhemmin hän saavutti pronssia viestissä.

”Sijoituksella ei ole väliä”

Tellervo Valkama Seinäjoelta osallistuu Eläkeliiton mestaruushiihtoihin kymmenettä kertaa. Hän oli nuorena aktiivihiihtäjä ja innostui hiihtämisestä uudelleen jäätyään eläkkeelle. Tellervo Valkama sanoo hiihtävänsä Kiuaskalliolla molemmat matkat, tiistain perinteisen ja keskiviikon vapaan.

– Sijoituksella ei ole väliä, pääasia on suorituksen tekeminen, hän sanoo.

Tellervo Valkama liputtaa hiihdossa erityisesti sitä, että se auttaa terveyden ylläpidossa.

– Ei ole ollut sairaslomapäiviä työssäoloaikana, eikä sen jälkeen.

Perinteiset monotanssit Tellervo Valkama uhkasi jättää väliin, sillä oman hiihtourakan jälkeen oli jo kiire päästä katsomaan olympialaisten hiihtoja kotisohvalle.

Eläkeliiton hiihdon mestaruuskisat Jalasjärvellä.
Tellervo Valkama hiihti 70-vuotiaiden naisten sarjassa.Päivi Rautanen / Yle

Hiihtäen maailman ympäri

Eläkeliiton hiihtokilpailujen ikäkonkarit olivat 90-vuotiaiden miesten sarjassa kilpaillut Eero Kurkinen ja 85-vuotiaissa hiihtänyt Valma Keskitalo. Pariskunta oli saapunut Kittilästä.

– Täällä on mukava käydä, kun näkee ystäviä tuttuja, hiihtokavereita, tämä on aivan ainutlaatuinen tapaus, kehuu Valma Keskitalo.

Eero Kurkinen ja Valma Keskitalo ovat kilpailleet paljon. Palkintokaapissa on monenlaista pokaalia ja useita mitaleja jopa veteraanien EM- ja MM-kisoista.

Ei ole paineita ollenkaan, sillä mitalille pääsen, kun ei ole kuin kolme osallistujaa tässä omassa sarjassa.

Eero Kurkinen

Eläkeliiton kisoille he eivät olleet asettaneet tulostavoitteita – mutta mitalipallille molemmat tähysivät.

– Ei ole paineita ollenkaan, sillä mitalille pääsen, kun ei ole kuin kolme osallistujaa tässä omassa sarjassa, Eero Kurkinen myhäilee.

– Meitä lähtee kaksi. Ei paineita, ilolla hiihtämään ja nautiskelemaan, Valma Keskitalo heläyttää.

Pariskunta kertoo hiihtävänsä mielellään ja Eero laskeskelee, että kilometrejä on kertynyt vuosien aikana tuhansia.

– Viimeisen 40 vuoden aikana varmaan sellainen 50 000-60 000 kilometriä. Että ollaan toista kertaa menossa hiihtäen maaliman ympäri. Siinä se varmaan on tämän kunnon salaisuus.