KYS painii poikkeuksellisen influenssaepidemian kourissa: potilaita sairastunut osastohoidossa ja toimenpiteitä on peruttu lääkäreiden sairastumisen vuoksi

Esimerkiksi kolme neljästä KYSin Sydänkeskuksen kardiologista on sairastunut influenssaan rokotuksesta huolimatta.

influenssa
Hoitajat-kyltti KYSin päivystysosastolla
Sakari Partanen / Yle

Influenssaepidemia on voimistunut Pohjois-Savossa ja esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa epidemia jyllää joillakin osastoilla.

KYSin sydänosastolla ja sydän- ja rintaelinkirurgian osastolla on tällä hetkellä 12 potilasta, jotka ovat sairastuneet influenssaan osastolla ollessaan. Osa sairastuneista potilaista on jo kotiutettu. Toisella osastolla on levinnyt A-virus ja toisella B-virus. Myös osastojen henkilökuntaa on sairastunut rokotuksista huolimatta.

Epidemia jyllää myös KYSin Sydänkeskuksessa, missä kolme neljästä kardiologista on sairastunut influenssaan. Tällä viikolla on jouduttu perumaan sydäntoimenpiteitä ja poliklinikka-aikoja sairaustapausten vuoksi.

Suurin osa sairastuneista saanut influenssarokotteen

KYSin infektioylilääkärin Irma Koivulan mukaan potilaiden sairastuminen osastohoidon aikana on poikkeuksellista. Sairastuneista potilaista valtaosa ja sairastuneista työntekijöistä kaikki olivat saaneet influenssarokotteen.

– Nyt herää epäily, että kiertävä A-virus on muuntunut eikä rokote tehoa siihen, Koivula sanoo.

Virusnäytteitä onkin lähetetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, jotta asiaan saadaan tarkempaa selkoa. Jo viime vuoden puolella kävi ilmi, että kansallisen rokoteohjelman rokote ei tehoa tällä epidemiakaudella kiertävään toiseen B-virukseen.

Koivulan mukaan viime viikko oli Pohjois-Savossa influenssan osalta käynnissä olevan epidemiakauden vilkkain viikko.

– Nyt on entistä tärkeämpää noudattaa käsi- ja yskimishygieniaohjeita sekä kotona että sairaalassa.

Influenssa on tavallista flunssaa voimakkaampi tauti ja voi johtaa vakavimmillaan sairaalahoitoon.