1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Benjamin Netanjahu

Poliisi suosittelee syytteiden nostamista Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua vastaan – Pitkä korruptiotutkinta on penkonut kallista samppanjaa, sikareita ja mediasuhteita

Suositus ei tarkoita vielä pääministeri Netanjahun eroa. Myös päätös syytteiden nostamisesta tehdään myöhemmin.

Kuva: Gali Tibbon / EPA

JERUSALEM Israelin poliisi suositteli syytteiden nostamista pitkäaikaista pääministeriä Benjamin Netanjahua vastaan korruptiotutkinnassa, paikalliset mediat kertoivat tiistai-iltana.

Netanjahun ja hänen lähipiirinsä toimintaa on tutkittu jo kuukausien ajan monimutkaisessa korruptiovyyhdessä, jonka tutkinnassa on useita eri haaroja.

Poliisin suositus ei tarkoita vielä automaattisesti, että pääministeri Netanjahua vastaan nostetaan syytteet. Israelin yleinen syyttäjä arvioi seuraavaksi poliisin keräämät todisteet, joiden pohjalta hän päättää syytteistä.

Netanjahu ilmoitti heti tiistai-iltana pitämässään televisiopuheessa, ettei hän aio erota tutkinnan uuden käänteen vuoksi. Hän toisti kantansa, että epäilyt ovat aiheettomia.

Kalliita lahjoja, myönteistä uutisointia?

Poliisi suosittelee nyt syytteiden nostamista kahden tutkintahaaran kohdalla, kertoo israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäinen epäilys koskee kalliita lahjoja, joita Netanjahun ja hänen lähipiirinsä kerrotaan saaneen liikemiehiltä. Lahjat olivat esimerkiksi kalliita sikareita, koruja ja samppanjaa.

Poliisi epäilee, että Netanjahu olisi tehnyt lahjojen vastineeksi palveluksia. Hänen epäillään ainakin edistäneen elokuvatuottaja Arnon Milchanin Yhdysvaltain-viisumia vastineeksi lahjoista.

Netanjahu kiistää vastapalvelukset. Sanomalehti Jerusalem Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Netanjahu on sanonut, ettei ole laitonta saada lahjoja ystäviltä.

Toisen epäilyn mukaan Netanjahu olisi yrittänyt junailla itselleen suotuisampaa uutisointia salaisella sopimuksilla Israelin toiseksi suurimman lehden Yediot Ahronothin kanssa. Vastineeksi Netanjahun epäillään luvanneen heikentää sen kilpailijan Israel Hayomin asemaa.

Netanjahu on johtanut Israelia pitkään

Poliisin suosituksia on odotettu Israelissa jo tovi. Netanjahua on kuulusteltu monta kertaa tutkinnan aikana.

Israelissa on nähty talven aikana useita mielenosoituksia korruptiota vastaan. Poliisin suositus tulee todennäköisesti kiihdyttämään erovaatimuksia.

Netanjahu ja hänen tukijansa ovat pyrkineet jo kuukausia heikentämään poliisin motiivien uskottavuutta. Poliisin johdosta on annettu hiljattain jopa (siirryt toiseen palveluun)ymmärtää, että tutkinnassa mukana olleita tutkijoita varjostamaan olisi palkattu yksityisetsiviä etsimään tietoja heitä vastaan.

Netanjahu on yksi Israelin pitkäaikaisimmista pääministereistä. Oikeistolaista Likud-puoluetta edustava Netanjahu on ollut nyt Israelin johdossa vuodesta 2009 lähtien, minkä lisäksi hän toimi pääministerinä 1990-luvulla.