Herätys: Sipilä kertoo hallituksen suunnitelmista loppuvuodelle, Tanskan prinssi Henrik on kuollut, etelätuuli tuo Suomeen lauhaa ilmaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 8. helmikuuta 2018.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Sipilä valottaa eduskunnalle politiikan kevättä

Eduskunnan kevätistuntokausi alkaa toden teolla tänään keskiviikkona, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esittelee eduskunnalle hallituksen suunnitelmat tälle vuodelle. Ensin pääministeri antaa ilmoituksen hallituksen politiikasta vuonna 2018. Sen jälkeen on vuorossa eduskunnan keskustelua. Valtiopäivien avauskeskustelua voi seurata suorana TV1:ssä kello 14–16.20 ja Areenassa kello 14 alkaen.

Tanskan prinssi Henrik on kuollut

Tanskan Prinssi Henrik kuoli myöhään tiistai-iltana Fredensborgin linnassa, Tanskan hovi tiedottaa. Hän oli kuollessaan 83-vuotias. Tanskan hovin mukaan läsnä kuolinhetkellä olivat prinssin puoliso Tanskan kuningatar Margareeta ja heidän kaksi poikaansa kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim.

Prinssi Henrik
Keld Navntoft / EPA

Venäläistaistelijat jäivät Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskun uhreiksi

Useiden Syyriassa taistelevien venäläisten epäillään joutuneen Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskujen uhreiksi. Alueella toimii palkkasotureita venäläisyhtiö Wagnerin kautta. Pentagonin mukaan venäläisten kanssa on keskusteltu erityisellä kuumalla linjalla ennen hyökkäystä ja pyrkimyksenä on välttää väärinymmärrystä ja molempien maiden joukkojen vahingoittumista.

Kaksi  F-22 Raptor-hävittäjää itäisen Syyrian taivaalla.
Yhdysvaltain johtaman liittouman Syyriaan tekemässä ilmaiskussa kuoli yli sata presidentti Bashar al-Assadin taistelijaa.Colton Elliott/EPA

Tulevaisuudessa syöpää voidaan ehkä hoitaa ruokavaliolla

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan parsasta ja monesta muusta ruoka-aineesta saatava aminohappo asparagiini vaikuttaa rintasyövän leviämiseen. Suomalaistutkijat pitävät brittitutkimuksia mielenkiintoisina, mutta muistuttavat, että niiden soveltaminen ihmisen syövän hoitoon on monen vuoden tutkimuksen takana.

Peetu Piiroinen kaatui kaikissa finaalilaskuissaan Pyeongchangissa – White juhli voittoa

Peetu Piiroinen on sijoittunut 12. sijalle Pyeongchangin olympialaisten lumilautailun halfpipessa. Piiroisen finaali ei sujunut toivotulla tavalla, kun hän kaatui kaikissa kolmessa finaalilaskussaan. Keskiviikon jännittävän ja kovatasoisen finaalin voitti yhdysvaltalainen ennakkosuosikki Shaun White. Seuraa olympialaisia hetki hetkeltä täältä.

Peetu Piiroinen
Peetu PiiroinenLehtikuva

Sää on tavanomaista lauhempaa

Etelätuuli tuo Suomeen lauhaa ilmaa. Lämpötila on aluksi etelässä ja lännessä nollan yläpuolella. Jäätävät sateet voivat tehdä tiet paikoin liukkaiksi. Ylen meteorologin Marjo Hoikkasen mukaan näillä näkymin viikonloppukaan ei ole tuomassa suursäätyyppiin mainittavia muutoksia, vaikka sää kylmenee hieman koko maassa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Sääkartta keskiviikolle 14. helmikuuta.
Yle