Koululaisten iltapäivähoidon järjestäjästä erikoinen soppa Porissa: "Tämä on farssi"

Porin sivistyslautakunnan piti päättää tiistaina koululaisten iltapäivähoidon järjestämisestä, mutta yllättäen asia vedettiin pois kokouslistalta. Kilpailutuksen oli voittanut Pilke-päiväkodit ja hävinnyt TUL:n Satakunnan-piiri.

Pori
Lasten kenkiä päiväkodin eteisessä.
Yle

Porissa on jälleen saatu syntymään erikoinen tilanne koululaisten iltapäivähoidon järjestämisestä.

Sivistyslautakunnan piti päättää tiistaina hoidon järjestäjästä kolmen seuraavan vuoden ajaksi. Kilpailutuksen oli voittanut kaikkien 31 hoitoryhmän osalta yksityinen Pilke-päiväkodit ja hävinnyt Työväen Urheiluliiton eli TUL:n Satakunnan-piiri. Muita hakijoita ei ollut.

Esittelijä, toimialajohtaja Esa Kohtamäki kuitenkin veti asian pois käsittelystä monien lautakunnan jäsenten yllätykseksi.

Porvarit ja vihreät arvostelevat

Lautakunnan enemmistö eli kokoomuksen Mikael Ropo, Juha Joutsenlahti ja Henna Kyhä, vihreiden Laura Pullinen, keskustan Aila Korkeaoja sekä perussuomalaisten Ismo Läntinen ja Marianne Ostamo ilmoittavat tyrmistyneessä kannanotossaan ihmettelevänsä illan tapahtumia ja kuvaavat tilannetta farssiksi.

– Kokouksessa lautakunnalle ei perusteltu, miksi asia vedettiin pois listalta. Meillä lautakunnan jäsenillä ei myöskään ollut mahdollisuutta kommentoida poisvetoa. Mikäli kilpailutuksen eteenpäin viemisen esteenä on ollut jokin poliittinen intressi tai muu reilun kilpailutuksen vastainen toiminta, tuomitsemme sen vahvasti.

TUL kärsijänä

Vasemmistopuolueiden edustajat eivät ole yhtyneet lausuntoon, jossa rivien välissä viitataan siihen, että kilpailutuksen hävinnyt TUL:n Satakunnan-piiri on lähellä SDP:tä ja vasemmistoliittoa.

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen (sd.) on TUL:n piirin puheenjohtaja ja sivistyslautakunnan demarijäsen Pirjo Mäki piirin hallituksen jäsen. SDP:n kunnallisjärjestön vaikutusvaltainen puheenjohtaja Esa J. Wahlman on piirin entinen toiminnanjohtaja.

TUL menetti kolme vuotta sitten asemansa Porin iltapäivätoiminnan suurimpana järjestäjänä. Jo tuolloin menetys kirpaisi merkittävästi piirin taloutta.

Kaiken iltapäivätoiminnan menettäminen Pilkkeelle voi tarkoittaa erittäin vakavaa iskua järjestölle. TUL:n nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan sen iltapäivätoiminta työllistää tällä hetkellä Porissa 16 ihmistä.

Asian käsittelyn perumista ja asiakohdan poisvetoa arvostelevat lautakunnan jäsenet korostavat, että lautakunnalle jo annetun tiedon mukaan kilpailutus toteutui tällä kertaa Porin hankintapäällikön ja lakimiehen mukaan täysin pelisääntöjen mukaisesti. Siksi asian käsittelyn lykkäämiselle ei ole heidän mielestään perusteita.