Trump pohtii tulleja Yhdysvaltain terästeollisuuden turvaamiseksi

Presidentti Trump harkitsee kauppapakotteita estääkseen ulkomaisen alumiinin tai teräksen maahantuonnin ja turvatakseen amerikkalaisen teollisuuden aseman. Kongressin jäsenet varoittelevat sytyttämästä kauppasotaa.

Yhdysvaltojen politiikka
Presidentti Trump on tavannut kongressin jäseniä kauppapolitiikan tiimoilta.
Presidentti Trump on tavannut kongressin jäseniä kauppapolitiikan tiimoilta.Alex Wong/EPA

Presidentti Donald Trump harkitsee tullien tai tuontikiintiöiden käyttöönottamista kotimaisen teollisuuden tukemiseksi. Trump on huolissaan maansa työllisyydestä, mutta myös turvallisuudesta. Hän haluaa maan olevan omavarainen teräksen ja alumiinin suhteen.

Kongressissa puhunyt Trump totesi – Katson tätä kahdella tavalla: haluan pitää hinnat kurissa, mutta myös varmistaa, että meillä on teräs- ja alumiinituotantoa.

Trump puhui reilu vuosi sitten vaalikampanjassaan ulkomaisen teollisuuden muodostamasta uhasta amerikkalaiselle teollisuudelle. Hän lupasi palauttaa työpaikat takaisin. Tähän mennessä hän on määrännyt kauppapakotteita pesukoneille ja aurinkokennoille.

Trumpin aloite sai vaihtelevaa palautetta senaattoreilta, osa kannusti puolustamaan työpaikkoja, toiset pelkäävät kauppasodan syttymistä. Heillä oli muistissa presidentti George W. Bushin varoittava esimerkki: nuorempi Bush lätkäisi tullit terästuonnille ja tuloksena oli kohonneita hintoja ja menetettyjä työpaikkoja.

Trump kommentoi: –Se ei toiminut Bushille. Mutta eihän mikään muukaan toiminut.

Lähteet: AP