Tanskan prinssi Henrik on kuollut

Prinssi Henrik kuoli myöhään tiistai-iltana Fredensborgin linnassa, Tanskan hovi tiedottaa. Hän oli 83-vuotias.

Ulkomaat
Prinssi Henrik
Keld Navntoft / EPA

Tanskan hovin mukaan läsnä kuolinhetkellä olivat prinssin puoliso Tanskan kuningatar Margareeta ja heidän kaksi poikaansa kruununprinssi Frederik ja prinssi Joachim.

Prinssi Henrik joutui sairaalaan tammikuun lopulla. Hänet oli lennätetty kotiin lomalta Egyptistä samana päivänä. Hovi tiedotti aiemmin, että prinssin oikeassa keuhkossa oli kasvain. Kasvain osoittautui hyvälaatuiseksi, mutta tutkimusten jälkeen prinssin kerrottiin saaneen keuhkoinfektion.

Viime perjantaina prinssin tila heikentyi. Kruununprinssi Fredrik keskeytti matkansa Etelä-Korean olympialaisiin, ja kuningasperheen jäsenet vierailivat sairaalassa.

Prinssi siirtyi sairaalasta Fredensborgin linnaan, koska hän halusi viettää viimeiset hetkensä kotona. Hän kuoli myöhään tiista-iltana.

Tanskan kuningatar Margareeta II ja puoliso prinssi Henrik istuvat vierekkäin. Prinssi Henrikillä on älypuhelin kädessään.
Tanskan kuningatar Margareeta II ja puoliso prinssi HenrikKeld Navntoft / EPA

Särmikäs ranskalainen

Prinssi Henrikiä on pidetty äksynä ja häneltä on totuttu kuulemaan suorasukaisia kommentteja. Osa voi olla ranskalaista erikoisuuden tavoittelua. Henrik, syntyjään ranskalainen kreivi Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, syntyi Ranskan Talencessa 1934. Hän avioitui prinsessa Margareetan kanssa 1967. Prinssi oppi nopeasti tanskan kielen, mikä ilahdutti tanskalaisia.

Margareetasta tuli kuningatar vuonna 1972 ja siitä alkoi prinssin äksyily. Häntä harmitti, ettei hänen tittelikseen tullut kruunajaisten yhteydessä kuningas. Hän oli tyytymätön asemaansa kuningashuoneessa eikä kokenut olevansa tasavertainen kuningattaren kanssa. Prinssi oli tyytymätön siihenkin, ettei hallitsijan puolisoa kutsuta "hänen majesteetikseen" vaan "hänen korkeudekseen".

Elokuussa prinssi ilmoitti, ettei halua tulla haudatuksi puolisonsa kuningatar Margareetan viereen. Perustelu oli se, ettei hän ole ollut eläessäänkään tasavertainen kuningashuoneessa. Hän halusi kuitenkin tulla haudatuksi Tanskaan.

Loppuaikoina prinssi Henrik sairasti dementiaa, minkä tiliin voi hovin mukaan laittaa joitakin kommentteja. Prinssi Henrik jättäytyi eläkkeelle julkisista tehtävistä vuodenvaihteessa 2016.

Aiheesta muualla:

The man who would never be King: Denmark's Prince Henrik, who complained bitterly about never being on par with his wife Queen Margrethe, dies aged 83 meaning his Australian daughter-in-law could be fast-tracked to become Queen (siirryt toiseen palveluun)

Tanskan kuningatar Margareeta II ja puoliso prinssi Henrik yhdessä Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja puolison Jenni Haukion kanssa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio tapasivat kuningatar Margareetan ja prinssi Henrikin Tanskan-vierailullaan keväällä 2013.Torkil Adsersen / EPA