Pohjanmaan poliisi sai oman Mörkö-auton joukkojenhallintaan

Pohjanmaan poliisi on saanut mellakkakäyttöön varustellun Mörkö-auton. Kyse on joukkojenhallinta-autosta, jonne mahtuu normaalia enemmän poliiseja.

poliisi
Pohjanmaan poliisilaitoksen Mörkö-auto
Mörkö partioi nyt PohjanmaallaTuomo Rintamaa / Yle

Kookas ulkomuoto, suojatut umpiot, vankka puskuri sekä kori, joka kestää normaalia enemmän kolhuja. Poliisien uusi joukkojenhallintaan suunniteltu Mörkö-auto herättää huomiota.

– Kun poliisilla on yleisötilaisuuksissa partiointia tai on mielenosoituksia, niin tämä on joukkojenhallintaan suunniteltu auto, jolla kuljetetaan poliiseja, kertoo konstaapeli Timo Välimäki Pohjanmaan poliisista.

Mörkö eroaa perinteisestä Maijasta myös sisustaltaan. Autossa on tavallisesta poikkeavaa kamera- ja valaisukalustoa. Huomiota on kiinnitetty myös helppoon poistumiseen ajoneuvosta. Tilavasta autosta löytyy myös muutama asiakaspaikka. Pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin kuljettaa poliiseja.

– On toki niinkin, että Maijassa on jotain sellaista kalustoa, mikä ei ole tarpeen tällaisessa joukkojenhallinta-ajoneuvossa. Mutta elektroniikkaa löytyy paljon, Välimäki kertoo.

Mercedes Benz Sprinter -merkkinen auto on teipattu poliisin väreihin. Välimäki uskoo, että Mörkö-nimitys tulee tummanpuhuvasta ja muunnellusta ulkomuodosta.

– Kyllä siinä kieltämättä vähän sellaisia tehokkuutta ilmentäviä piirteitä on.

Kolmelitrainen turbodieselmoottori ja parisataa hevosvoimaa lupailevat, että vauhtiakin riittäisi. Vielä autoa ei kuitenkaan ole päästy testaamaan.

– Ajoneuvo on uusi ja kelit on olleet kehnonpuoleisia. Ei ole myöskään ollut tarvetta kokeilla. Riittävästi kulkee kuitenkin tämän kokoluokan ajoneuvoksi, Välimäki kertoo.

Toistakymmentä autoa Suomessa

Vaikka auto on tarkoitettu suurempien väkijoukkojen hallintaan ja on raskas ajettava, voidaan sitä käyttää myös normaaliin partiointiin.

– Aivan päivittäisessä käytössä se tuskin tulee katukuvassa näkymään, Välimäki kertoo.

Automallin esikuva on Ruotsissa, jossa on ollut vastaavia ajoneuvoja jo pitkään. Etelä-Suomessa Mörkö on partioinut jo parin vuoden ajan. Pohjanmaan Mörkö on nyt sijoitettu Vaasaan.

– Olettaisin, että kaikilla poliisilaitoksilla, joissa on joukkojenhallintaa, niin on nyt tällainen ajoneuvo. Kaikenkaikkiaan niitä on varmaankin toistakymmentä. Nyt saadaan poliisihenkilöstöä hyvin liikkeelle, Välimäki kertoo.

Tällä tietoa Etelä-Pohjanmaalle ei ole tulossa toista autoa.

– Varmaan tarkastellaan, että miten maailmantilanne ja poliisien varautuminen muuttuu, niin ehkä sitten tilataan Suomeen lisää näitä. Meillä on kyllä sellainen virka-apupyyntöjärjestelmä, että jos me tarvitaan, niin saadaan kyllä hyvin nopeasti muilta poliisilaitoksilta ajoneuvoja käyttöön, Välimäki kertoo.