1. yle.fi
  2. Uutiset

Palvelukeskus myös Porin nuorille – Ohjaamo auttaa futiskentän etsimisessä tai asunnon hankinnassa

ammattitaito
Porin Ohjaamon toimipiste
Ohjaamo Satakunnan Porin toimipiste avasi ovensa Promenadikeskuksessa. Maaliskuussa avataan myös Pomarkun ja Rauman Ohjaamot.Jenni Joensuu / Yle

Porin Promenadikeskukseen avattiin tällä viikolla Satakunnan ensimmäinen Ohjaamo. Ohjaamo on nuorisolle suunnattu palvelukeskus, joka auttaa muun muassa työllistymis-, koulutus- ja harrastusasioissa.

Satakunnan Ohjaamon hankepäällikkö Jyri Träskelin kertoo, että Ohjaamon on tarkoitus antaa helposti tavoitettavaa palvelua nuorille ja alle 30-vuotiaille aikuisille, joita asiat askarruttavat.

– Tänne ei tarvitse tulla ongelman takia. Meiltä voi tulla vaikka kysymään, missä Länsi-Porin alueella voi harrastaa jalkapalloa. Toisen ääripään avuntarvitsija saattaakin taas olla joku, jolta on asunto lähtenyt alta ja velkaa ulosotossa, Träskelin selventää.

Ammattilaiset saman katon alla

Ohjaamo on Euroopan unionin hanke. Se kestää kesään 2020 asti. Yhtenä palvelun periaatteena on, että eri palvelupaikoista – kuten työ- ja elinkeinotoimistosta ja Kelasta – on ammattilaisia tiettyihin aikoihin viikosta paikalla nuorten kysymyksiä varten.

– Lisäksi meillä on verkostoja muihinkin kaupungin yksiköihin, kuten aikuissosiaalityöhön. Tarkoituksenamme on olla yhden oven palvelu, jonka takaa löytyy vastauksia useisiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin, Jyri Träskelin kertoo.

Ohjaamoita Suomessa jo 50

Satakunnassa Porin ohjaamo on ensimmäinen. Maaliskuussa vastaavanlaiset palvelupisteet on tarkoitus avata myös Raumalle ja Pomarkkuun. Koko maassa palvelukeskuksia on noin 50.

– Ohjaamoon voi tulla kuka tahansa, lähetteitä ei tarvita. Kukaan ei voi myöskään pakottaa käymään täällä, Jyri Träskelin sanoo.

EU-rahoituksen takia palvelussa on 30 vuoden yläikäraja.

– Me emme täällä rupea kenenkään papereita kysymään, mutta Ohjaamo on pääasiassa suunnattu nuorille aikuisille.

Lue seuraavaksi